Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Corvinos diákok a francia konyhákban

Kedden délelőtt volt a meghallgatása annak a 12 diáknak, akik a Leonardo francia gyakorlati projekt keretében ösztöndíjasként egy évig Franciaországban szeretnének tanulni és dolgozni. A hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás Tagintézmény 2001 óta már számos tanulónak biztosította a nem mindennapi lehetőséget. Akiket a mai beszélgetés során kiválasztanak, szeptemberben utaznak a francia iskolába.

A HISZK Corvin Mátyás Tagintézményben a végzős diákoknak 11. éve van lehetőségük részt venni a Leonardo francia gyakornoki projektben, azaz egy, vagy akár több évig Franciaországban elmélyülni a szakma rejtelmeiben. Évente 8-10 diák vesz részt a projektben, akik közül többen meghosszabbították egy éves külföldi tartózkodásukat, de olyan is akadt, aki azóta Franciaországban alapított családot. Idén tizenketten jelentkeztek, a diákokat ma délelőtt a francia iskola koordinátora személyesen hallgatta meg.

– Ahol majd tanulnak diákjaink, azok úgynevezett „Európa-osztályok”, mert a magyarok mellett lesznek ott Csehországból, Németországból és Lengyelországból is. A gyerekeknek ez egy nagy lehetőség a barátságok kialakítása mellett a kultúra megismerésére és a nyelv elsajátítására. A mai napon hallgatják meg tanulóinkat a francia kollégák. 12 gyerek közül lesznek kiválasztva azok, akiket alkalmasnak találnak. Elsősorban a rátermettséget és a motivációt figyelik, azt nézik, képesek lesznek-e majd arra, hogy helytálljanak a kinti körülmények között – mondta Farkas Zsuzsanna intézményegység-vezető.

A kiutazás anyagi költségéhez az intézmény pályázat útján járul hozzá. A felvételt nyert diákok ösztöndíjat kapnak. Havonta egy hetet iskolában töltenek, három hétig a kijelölt vendéglátó egységben gyakorolják tanult szakmájukat.

– Nagyon jó külkapcsolattal rendelkezik iskolánk, ezért én szeretnék élni a felkínált lehetőséggel. Azt gondolom, hogy Franciaország a világkonyha közepe, ezért én mindenképp kipróbálnám magam- mondta ez egyik jelentkező, Vincze Eszter.

Az egy évig tartó ösztöndíjas tanulási és gyakorlati lehetőség idén Franciaország mellett több hónapig tartó londoni tapasztalatszerzéssel egészül ki. Hogy kik utaznak szeptemberben, arról a szerencsések május végén kapnak értesítést.

Megszakítás