Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Csatornázási beruházás Mindszenten

A város teljes területét érintő csatornázási beruházás indult Mindszenten. A 4,5 milliárd forintos KEOP támogatásból és 15% önerőből megvalósuló projekt nemcsak a belvízproblémákat oldja meg, hanem a munkahelyteremtést is szolgálja. A munkálatokban résztvevő vállalkozóktól befolyó iparűzési adó szintén hasznos lesz a város számára.

A mindszenti csatornahálózat eddigi 6,5%-os lefedettsége 100%-osra változik egy beruházásnak köszönhetően. A 4,5 milliárdos projekt uniós támogatottsága 3 milliárd forint, az áfa összege 900 millió, és 500 millió forint önerőre is szükség van, ezért a pályázathoz a lakosságnak is hozzá kell járulnia, ez családonként közel 250 ezer forintot jelent.

Az önrész összegét évek óta a Vízközmű Társulat gyűjti, melynek augusztusig, azaz a beruházás megkezdéséig teljes egészében rendelkezésre kell állnia.

Az előkészítő szakasz elkezdődött, létrehozták a közbeszerzési tanácsot, amely a közbeszerzési eljáráshoz szükséges anyagokat készítette elő. Ez tartalmazza a következő évek munkatervét, amelyek alapján a kivitelező cégek és alvállalkozók dolgoznak majd.

November végén indulnak a látványos munkák, amelynek során több száz munkahely nyílik meg a városban, amely nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a magánszemélyeknek is lehetőséget ad, hiszen a város vezetése ragaszkodik hozzá, hogy a munkálatokat legalább 30%-ban mindszentiek végezzék. Az ide érkező vállalkozóktól befolyó iparűzési adó is pénzt hoz majd az önkormányzatnak, de a csatornázás az évek óta problémát okozó belvízhelyzetre is megoldást jelenthet. A csapból kiengedett víz így a szennyvíztisztítón keresztül a Tiszába folyik, amelynek következtében egy, másfél méterrel is csökkenhet a talajvízszint a városban.

Megszakítás