Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Cseh és szolvák katonák a városházán

A migránsválság kezelését segítő kiképzésre érkeztek még október közepén cseh és szlovák katonák a hódmezővásárhelyi helyőrségbe. A „BALATON 2015” elnevezésű közös gyakorlaton a több mint 40 külföldi katonából álló logisztikai egységeket katonai vezetők jelenlétében Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere fogadta a városházán.

December közepéig maradnak hazánkban azok a katonák, akik a „BALATON 2015” elnevezésű szlovák, cseh és magyar közös kiképzésen vesznek részt. A migránshelyzet kapcsán megerősített határvédelmet biztosító katonák Kaposvár, Nagykanizsa és Hódmezővásárhely térségében gyakorlatoznak. Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntötte a városházán a V4 országok katonáit. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Közép-Európában élő emberek értik egymást és hasonlóképpen gondolkodnak országaik és a kontinensük jövőjéről. A több területen is eredményes összefogás mellett a közös kül- és belbiztonság-politikával kapcsolatos kérdések összehangolása is sikeres. 

– Mindnyájan jól tudjuk, hogy Európa hatalmas kihívások előtt áll. Olyan világpolitikai események zajlanak közvetlen környezetünkben, amelyek jelentősen befolyásolják Európa és nemzeteink sorsát. A kihívásokra csak együtt lehet eredményes megoldást találni. Közös európai megoldás kell, amelynek egyik nagyon szép és hatékony formája a visegrádi négyek közötti együttműködés – mondta Almási István polgármester.

Drót László ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyettese is részt vett a találkozón.

– Rendkívül jó együttműködésünkkel példaként szolgálhatunk más nemzetek szempontjából is a tömeges bevándorlás kezelésére nyújtott kiképzés területén – fogalmazott az ezredes.

A cseh és szlovák kontingens parancsnokai elmondták, számos külföldi misszióban vettek már részt. Irakot és Afganisztánt is megjárták katonáik. Most elsősorban logisztikai tevékenységet látnak el. Feladataik többek között, hogy támogassák a határvédelembe bevont katonák ellátását.

Megszakítás