Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Csikós Miklós festőművész centenáriumi kiállítása Hódmezővásárhelyen

Születésének centenáriuma alkalmából Csikós Miklós festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban szerdán.

Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a művész családi tulajdonban lévő alkotásaiból tekinthetnek meg egy tucatnyi festményből álló válogatást tisztelői és a művészetkedvelők a múzeum előcsarnokában június elejéig látható tárlaton.

Csikós Miklós 1913-ban Hódmezővásárhelyen született; A Magyar Iparművészeti Főiskola mellett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán is oklevelet szerzett, ahol mesterei Aba Novák Vilmos, Kontuly Béla, Varga Nándor Lajos és Berény Róbert voltak. Első gyűjteményes kiállítása 1938-ban volt.

1949-ben Kamotsay István és Gyenes Tamás kezdeményezésére képzőművészeti szabadiskolát hozott létre, majd a hatvanas években művészeti szakkört vezetett szülővárosában. Jó tanárként és mesterként mindkét helyen leendő művészek tucatjának nyújtott segítséget első „szárnypróbálgatásaikban”, és Tornyai János és Rudnay Gyula szellemiségéhez kötődő festészetével az alföldi hagyományok átörökítésében és továbbvitelében vállalt jelentős szerepet.

Képein gyakran örökítette meg az egyszerű emberek életének jeleneteit, a Duna-Tisza közének sajátos atmoszférájú tájában. Emberábrázolására elsősorban Fényes Adolf „szegény ember” festészete hatott. Tájképein főként a mártélyi Tisza-part szépsége ragadta meg.

(MTI)

 

Megszakítás