Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Csillagászok tartottak tudományos estet a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban

A Bethlen Gábor Református Gimnázium Jesenius Klubjának legutóbbi estjén Márki-Zay Lajos, valamint Igaz Antal, amatőr csillagászok tartottak előadást az iskola olvasótermében. Emellett sor került az esten a Bethlenes Tehetségek Mozgalom keretében megvalósult támogatás átadására is.

A Bethlen Gimnázium olvasótermében tartotta legutóbbi természettudományos összejövetelét a Jesenius Klub. Márki-Zay Lajos az ember és az univerzum kapcsolatáról tartott fényképekkel színesített előadást. Ezt követően a meteorcsillagászati kutatások aktualitásairól Igaz Antal, amatőr csillagász beszélt a jelenlévőknek. A csillagászatnak ezen ága akár eszközök nélkül is űzhető, és szabad szemmel is lehet fontos megfigyeléseket végezni.

– Ami a kutatókat érdekli, az a Földet körülvevő környezetnek a portartalma, attól függően, hogy a Föld hol jár éppen a pályáján a Nap körül. Adott esetben ez a műholdak tervezésénél, vagy az űrhajósok testi épségét garantáló szakemberek munkájában segíthet – mondta Igaz Antal, amatőr csillagász.

Az est folyamán sor került a Bethlenes Tehetségek Mozgalom keretében megvalósult eszköztámogatás átadására is. A mozgalom ötletadója és motorja Igaz Antal, a gimnázium öregdiákja, aki nemcsak további támogatók beszervezésével nyújt segítséget, hanem maga is patronálja a szervezetet, melynek célja a Bethlenben folyó tehetséggondozó munka támogatása. Igaz Antal a Jesenius Klub legutóbbi összejövetelén adta át azt a csőtartót, amely egy katódsugárzásos kísérleti berendezés része.

– Az eszközkészlet, amely körülbelül 4-5 elemből áll, a modern fizikaoktatáshoz szükséges. Ezzel katódsugárzásos kísérleteket lehet bemutatni. Ennek egy eleme az úgynevezett csőtartó.

A támogatott eszköz, amely Igaz Antal támogatásából valósult meg, az tartja ezt a csövet – mondta Berecz János, a Jesenius Klub titkára, a fizika munkaközösség vezetője.

A Bethlenes Tehetségek Mozgalom egyébként nemcsak az eszközfejlesztésben nyújt segítséget, hanem támogatja például a diákok tudományos kutatótáborokban való részvételét is.

Megszakítás