Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Csökken az építményadó

Felülvizsgálta a helyi adórendeletet a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Az átlagos 30%-os adóemelést jelentősen csökkentették a döntéshozók, így csak 15%-kal emelkedik idén a magánszemélyek építményadója. Az így kieső mintegy 50 millió forintos bevételt a folyamatosan emelkedő iparűzési adóbevételből pótolja a város.

 

Csökken a magánszemélyek építményadója, azaz az év elején tervezettnél jóval kisebb mértékben emelkedik – döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés. Az önkormányzat időről időre kikéri a vásárhelyiek véleményét konzultációkon, fogadóórákon, vagy éppen lakossági fórumokon. A tavaszi lakossági fórumsorozaton a magánszemélyek építményadója váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

 

– A felszólalók többsége nem az ellen ágállt, hogy adót kell fizetni, csupán azt kérték, hogy az emelés mértéke ne legyen ilyen magas. Az elmúlt hat évben a magánszemélyek építményadója nem emelkedett. A közgyűlésen polgármester úr azt javasolta, hogy az átlagos 30% helyett, 15%-os legyen csupán az emelés – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

Sok helyütt van helyi adó, a különbség csak annyi, hogy ezt nem ingatlan-, hanem kommunális adónak hívják, amely legtöbbször anyagi helyzettől független, egységes összeget jelent. Földeákon és Székkutason pl. mindenkinek 10 000 Ft-os kommunális adót kell fizetnie.

 

– 1-60m²-ig, 6%-kal csökkent az adó a 2017-es, év eleji kivetéshez képest, 61-80 m²-ig 10%-kal, 80-100-ig 26%-kal, 100-120 m²-ig 28%-kal, 121-150 m²-ig 20%-kal, és végül 151 m² felett 4%-kal csökkentettük a mai közgyűlésen az adókat – mondta Cseri Tamás önkormányzati képviselő.

 

Egy átlagos 55 m²-es lakás éves adója az adócsökkentés után így 7.700 forint helyett 7.200 forint. Éves szinten 3,7 milliárd forint Hódmezővásárhely összes adóbevétele, ebből 240 millió az ingatlanadó, 3,5 milliárd pedig a vállalkozások által befizetett iparűzési adó. A mostani adócsökkentéssel 50 millió forintot hagy a családoknál az önkormányzat. Az így kiesett adóbevételt az első negyedéves adatok alapján befizetett rekordösszegű iparűzési adó pótolja majd.

 

Megszakítás