Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Csupán 600 álláskeresőt tartanak nyilván

Csupán 600 embert tartanak nyilván a Járási Hivatal adatai alapján álláskeresőként. Egyre kevesebben dolgoznak közfoglalkoztatásban és egyre több hiányszakmáról beszélhetünk Hódmezővásárhely és környékén. 

 

 

A Járási Hivatal fontos szereplője a munkaerőpiacnak, a Foglalkoztatási Osztály révén próbálják az összeköttetést megtalálni a munkát keresők és a munkáltatók között. Mivel a hivatalnak megfelelő rálátása van a foglalkoztatásra, így a birtokukban lévő adatok szerint az utóbbi években folyamatosan csökken a munkanélküliek száma.

 

– Hódmezővásárhelyen 2015 novembere volt az utolsó időszak, amikor 3 százalék fölötti munkanélküliségről beszélhettünk. Jelen pillanatban – idén novemberi adatok szerint – 2,16 százalékos a munkanélküliség. Ezzel kapcsolatban a statisztikák azt mondják, ha ez a szám 3 százalék alá csökken a településen, az munkaerőhiányt jelent. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy alig több mint 600 a nyilvántartott álláskereső. Ebbe azok is beletartoznak, akik nem tudnak egészségi állapotuk miatt, esetleg egyéb okból nem akarnak munkát vállalni – közölte Égető Gábor, a Járási Hivatal vezetője.

 

A szakemberek azt tapasztalják, hogy vannak olyan ágazatok és szakmák, amelyek kifejezetten munkaerőhiánnyal küzdenek. Ilyenek elsősorban az építőiparhoz kapcsolódó szakmák. A Járási Hivatal vezetője szerint kőművesként bármennyi embert el tudnának most helyezni, de hasonló a helyzet a gépipari szakmákban is. Érzékelhető, hogy forgácsolók és lakatosok nagymértékben hiányoznak a munkaerőpiacról.

 

– Fontos tendencia az is, hogy a közfoglalkoztatottak száma is folyamatosan csökken. Az idén novemberben elértük, hogy 600 közfoglalkoztatott van Hódmezővásárhelyen. Korábbi tendencia az volt, hogy 800 fölötti közfoglalkoztatotti létszámmal dolgozunk átlagosan. Jelenleg is több státusz áll rendelkezésre, azonban a közfoglalkoztatotti státuszok feltöltése is problémát okoz, tehát nem találunk megfelelő mennyiségű embert, aki szeretne dolgozni ezeken a munkahelyeken – tette hozzá a hivatalvezető.

 

A hivatalvezető hozzátette, Csongrád megye most már kifejezetten jó adatokat tud felmutatni a dél-alföldi régió összehasonlításában, mivel átlagosan 3% alatti a munkanélküliség. A szakember szerint még ennél is jobb helyzetben van a négyes számú választókerület. Természetesen egyes kistelepülések esetében eltérő számok mutatkoznak, de összességében munkaerőhiány van, ami különösen akkor érdekes, ha megnézzük a 2010-es összképet. A maival ellentétben ugyanis, akkoriban kimondottan alacsony volt a foglalkoztatás. Égető Gábor szerint fő feladatuk, hogy minél több embert vezessenek át a közfoglalkoztatási programokból az aktív piaci munkahelyek irányába. Ezt támasztja alá, hogy Magyarországon ebben az évben 41 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatás országosan 2012 óta folyamatosan emelkedik a KSH kimutatásai szerint.  

Megszakítás