Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Czene Márta kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Czene Márta festőművész kapta idén a Tornyai-plakettet, a jubileumi, hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, amelyet a képzőművészeti seregszemle mintegy húsz másik elismerésével együtt a kiállítás vasárnapi megnyitóján adtak át Hódmezővásárhelyen.

Czene Márta 1982-ben Budapesten született. Tanulmányait édesapja, Czene Gábor festő- és grafikusművész műtermében kezdte, majd a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2007-ben, tanár szakán a következő esztendőben végzett.

A Vásárhelyi Őszi Tárlaton először 2007-ben mutatkozott be, ekkor Endre Béla-díjjal tüntették ki, s ezt követően is többször szerepelt az Alföldi Galériában rendezett képzőművészeti seregszemlén, ahol 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerését kapta meg. A 31 esztendős festőművész egyike a Tornyai-plakettet legfiatalabban elnyert alkotóknak.

„A kép minden formája érdekel, és forrásává válhat munkáimnak, bármilyen médiumban készült, akár a kortárs képi kultúra része, akár a középkori mesterektől maradt ránk; legyen az film, képregény, digitális vagy analóg fotó, reklám, festmény vagy szobor, de akár még a közvetlen látvány is. Ezeknek egyfajta kollázsa az, amit festek, jelek jelei, idézetek felidézése tehát, és magam sem tudom, hogy a látványra, egy fotóra, vagy a bennem kialakult, és a valóságos képektől nem független, de szigorú szabályokra épülő világ képére hasonlít-e jobban” – vallott korábban művészetéről.

A Szabó Iván szobrászművész által tervezett Tornyai-plakettet a díjazottak csak egyszer kaphatják meg. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő fődíj a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalommal jár, a hódmezővásárhelyi önkormányzat felajánlása révén.

(MTI)

Megszakítás