Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Decemberi rendes közgyűlés

kozgy

Nemet mond a város a kötelező túlmunkára, nevet kapott a pihenőpark – erről is szavazott a testület.

 

Folyószámlahitel felvételének lehetőségéről döntött a tegnapi ülésén a vásárhelyi közgyűlés. Varga Jánosné könyvvizsgáló kifejtette: a likviditási, más néven folyószámlahitel klasszikus célja átmeneti forráshiány orvoslása, a Pénzügyminisztérium ezért alkotta meg annak idején. Hullámzó bevételek esetén válhat szükségessé, amikor bevétel nincs, de kiadás lenne egy önkormányzat részéről. Az összeg és a kamatok sem terhelik a költségvetést. Tavaly nem vette igénybe Vásárhely, az egymilliárdos keret elegendőnek tűnik, tette hozzá Varga Jánosné. Kurucz Roland, a közgazdasági iroda vezetője kiemelte: ha a bankkal szerződést köt az önkormányzat, az még nem jelent automatikusan hitelfelvételt, mindössze egy lehetőséget teremt meg. – Míg a kiadások, mint például a bérek rendszeresek, addig a bevételeink, azaz a helyiadók 80 százaléka mindössze két hónapban folyik be. Márciusban és szeptemberben hozzávetőleg 1,5 milliárd forint helyiadó-bevételünk van, a többi hónapban 20-60 millió forint közötti összeggel számolunk. Ez behatárolja a mozgásteret, ennek áthidalására jelent megoldást a likvidhitel -részletezte Kurucz Roland.

 

A város közgyűlése határozatban mondta ki, hogy a saját cégek vezetői nem végeztethetnek a dolgozóikkal évi 250 órát meghaladó túlmunkát.
Az előzményekről. A közgyűlés január 16-i rendkívüli ülésén tárgyalta a Munka Törvénykönyvének „rabszolgatörvényként” elhíresült módosítását. A polgármester javasolta a közgyűlésnek, hogy a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégek számára tiltsa meg az évi 250 órát meghaladó túlóra alkalmazását, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeret bevezetését. A közgyűlés akkor úgy döntött, hogy meg kell kérdezni az érintett cégek munkavállalóit a döntés meghozatala előtt. A tájékoztatón megjelent dolgozók szinte egyöntetűen nemet mondtak. Az akkor többségben lévő Fidesz-frakció tagjai előzesen ígéretet tettek arra, hogy a munkavállalók véleményét fogják képviselni a döntés során, később mégis levették terítékről a kérdést. A tegnapi ülésen elfogadták a határozati javaslatot. Krupiczer Ferenc javasolta, hogy a nem 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló cégek felé is tegyenek egy ajánlást. Cseri Tamás arról érdeklődött, hány munkavállalót érintett ebben az évben a kérdés. Márki-Zay Péter polgármester ígérete szerint megkapja a kért adatot.

 

Szó volt arról, hogyan válasszák ki Szikáncs részönkormányzatának tagjait. Az elnök csak települési képviselő lehet, ez a személy a polgármester javaslata alapján Gyöngyösi Ferenc, egyik tagja Benkő Zsolt lesz. Benkő Zsolt emlékeztette a jelenlévőket: 2005-ben a szikáncsiak népszavazáson amellett álltak ki, hogy nem válnak le Hódmezővásárhelyről, de szeretnének némi önállóságot. Jobban örült volna, ha ő, mint Szikáncsot legjobban ismerő képviselő lenne az elnök, de elfogadja az ettől eltérő döntést, tette hozzá. Három tagot is javasolt: Asztalos Tóth Andrea Melitta, Berta József és Németh Zoltán helyi lakos tudná meglátása szerint leginkább képviselni Szikáncs érdekeit. Márki-Zay Péter polgármester rámutatott: az elmúlt években sem a helyben lakás dominált a tagok megválasztásánál, a kiegyensúlyozottság érdekében úgy helyes, ha most egy kormánypárti és egy ellenzéki testületi tag kap helyet. Molnár Lászlóné képviselő felszólalásában a tagok kiválasztását egy szikáncsi „miniválasztáson” tudja elképzelni. A képviselők erre igennel szavaztak, a településrészen tehát a közeljövőben a helyiek voksolhatnak saját részönkormányzatuk tagjairól.

 

A Hódtói Pihenőpark nevet viselheti az egykori Kossuth középiskola helyén létesült park. Augusztusban kérdőíven szavazhattak a lakosok. A válaszadó helyi polgárok 53 százaléka Hódtói Pihenőparknak nevezné el a parkot. A hely népszerű lett a helyiek körében, nyár végére a büfé üzemeltetésére is sikerült vállalkozót találni, most, télen is érdemes odalátogatni, mutatott rá Márki-Zay Péter polgármester. Hozzátette: az iskola tiszteletére egy emlékhelyet szeretne az önkormányzat létrehozni a parkban.

 

Visszahívták a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány kuratóriumának tagjait, egyúttal új tagok személyéről szavaztak. Ez társadalmi munka, a tagok javadalmazás nélkül végzik a feladatot. Eddig Horváth Zoltán, Antal István, Ormos Ferenc, Áncsán István, Soós Gábor, Vinnai István, Hegedűs Zoltán, Elek András. A tagság összetétele a tegnapi javaslat szerint ettől kezdve Horváth Zoltán, Elek András, Baranyai Antal, Mucsi Tamás, Kecskés Ákos, Petróczki Ádám, Otlokán Mihály, Szőllősi Gábor.

Megszakítás