Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Dél-Franciaország elevenedett meg a vetélkedőn

A Magyar – Francia Baráti Társaság szerevezésében került sor hétvégén az „Ismerd meg Franciaországot!” elnevezésű versenyre. A több mint száz részvevővel zajló megmérettetésen Dél-Franciaország kultúrájáról, irodalmáról, földrajzáról és történelméről adtak számot a résztvevők.

Több mind száz diák részvételével zajlott a hétvégén az „Ismerd meg Franciaországot!” elnevezésű vetélkedő. Délelőtt hét általános iskolából érkeztek a versenyzők a helyszínre, délután pedig 14 középiskolai csapat mérte össze tudását. A Magyar-Francia Baráti Társaság hagyományos rendezvénye az évek során Franciaország valamennyi megyéjét és régióját górcső alá vette, idén Dél-Franciaország került sorra.

– Minden évben az adott tájegység kultúráját, történelmét, irodalmát és földrajzi adottságait kérjük számon a résztvevőktől – mondta dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona, a Magyar-Francia Baráti Társaság vezetője.

Az elméleti kérdések mellett két gyakorlati feladatot is kaptak a tanulók. Egy-egy francia ételt kellett elkészíteniük, valamint egy dél-francia régióban élő személlyel kellett beszélgetniük egy interjú erejéig. Ennek köszönhetően vett részt a rendezvényen a Szegedi Francia Konzuli Képviselet tiszteletbeli francia konzulja is.

– Nagy boldogságot okozott ez a vetélkedő. Látom, hogy elég sok fiatal és szülő van, akik szeretik Franciaországot. Ez nekem lehetőséget adott arra, hogy egy délelőttre Franciaországba csöppenjek, és nem is kellett hozzá messzire menni – mondta Eric Blin, tiszteletbeli francia konzul.

A verseny díjazottjai stílszerűen egy francia reggeliző csészét kaptak ajándékba, valamint hazavihették a Francia Intézet, illetve Hódmezővásárhely Önkormányzatának értékes könyvjutalmait is.

Megszakítás