Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Diákzsarukat képeznek a Liszt Ferenc Iskolában

Az idei tanévben Diákzsaru képzést indított a Liszt Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola felső tagozatosok számára. Az országban egyedülállónak számító kezdeményezés a Szent István Város- rehabilitációs Program keretében valósul meg. A rendőrkapitányság munkatársai segítségével 12 gyermekből képeznek kortárs segítőket, akik diáktársaikat védhetik meg a bűnözéstől.

A rendőrség évekkel ezelőtt felismerte, hogy nem elég a hagyományos eszközökkel felvenni a harcot a bűnözés ellen, nagyon fontos a megelőzés. A prevenciós munka napjainkban már a rendőri feladatok fontos része. A diákzsaru képzés célja, hogy a fiatalok elkövetővé illetve áldozattá válását megelőzze. Az iskola tanulóiból kiválasztott diákok elsődleges feladata a kortárssegítés.

– Elsősorban felső tagozatosaink vesznek részt olyan bűnmegelőzési, drogprevenciós előadások sorozatában, ami későbbi életükre nézve fontos témákba ad számukra most betekintést – mondta Forrainé Kószó Györgyi iskolaigazgató.

A képzés során egyértelműen elkülönítik a diákcsíny és a törvénysértés közötti különbségeket. Meghatározzák a jó és a rossz értékeket, valamint a bűn fogalmát, mivel a tapasztalatok azt mutatják sok esetben még ezzel sincsenek tisztában a diákok. A képzésen Jovány Gyula is részt vett, aki azért érdeklődik a foglalkozássorozat iránt, mivel a későbbiekben ügyvédnek szeretne tanulni.

– Most a szabálysértésekről, a bűncselekményekről és a büntetőtörvénykönyvről beszélgettünk. Kiderült számunkra, hogy 50 ezer forint alatt a lopás szabálysértésnek, afölött pedig bűncselekménynek számít – mondta Jovány Gyula 6.A osztályos tanuló.

Az itt kinevelt „diákzsaruk” feladata, hogy pozitív példát mutassanak, húzóerőt képviseljenek társaik felé. A város önkormányzata és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az Összefogás a Szabadság tér biztonságáért bűnmegelőzési projekt részeként két évig változatos elméleti és gyakorlati feladatokon keresztül valósítja meg programot az Európai Unió támogatásával. A rendőrség a kinevelt fiatalokra hosszú távon is számít.

Megszakítás