Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Digitális táblák segítik a tájékozódást

A legmodernebb digitális táblák segítik az utasok közlekedést a jövőben Hódmezővásárhelyen. A város három buszmegállójában kihelyezett nagyméretű monitorok a buszok érkezését, esetleges késését, illetve bármilyen olyan információt is megmutatnak majd, amely megkönnyítheti a tájékozódást. Ezek az eszközök a közlekedési társaságokkal való egyeztetést követően hamarosan működésbe is lépnek.

Európai és hazai nagyvárosok után hamarosan Hódmezővásárhelyen is úgynevezett dinamikus tájékoztató táblák segítik majd az utazók közlekedését. Kihelyezésüket a város a Közösségi közlekedés fejlesztése című Európai Uniós pályázat keretében vállalta, az ehhez szükséges anyagi forrást pedig önerőből állja.

– Ez egy digitális fal, ami kijelzi a buszok érkezését, ha esetleg késnek, azt is. Vagy ha valami probléma adódik és törölni kell az adott járatot, és esetleg kisegítő busz érkezik, akkor is tud információt nyújtani. Mindenféle olyan tájékoztatást meg tud adni, amely az utasoknak könnyebbséget és segítséget jelenthet – mondta Szilágyi Tamás, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda munkatársa.

A városban két helyen, egészen pontosan három buszmegállóban lesznek ilyen digitális táblák. A Hősök terénél, a népkerti megállóban, illetve a nagyállomásnál. Ebben az esetben az önkormányzat a MÁV-val is tárgyal, hogy a buszok indulása mellett a vonatok közlekedését is figyelemmel lehessen követni a táblán keresztül.

– Egy-két héten belül mindenhol működni fognak a digitális táblák. Jelen pillanatban az már látható, hogy az LCD monitorokat kihelyezték a Hősök terénél. Ha sikerül a Volánnal és a MÁV-val egyezségre jutni az információk áramlása kapcsán, akkor a rendszer beindulhat – tette hozzá Szilágyi Tamás.

A digitális táblák nem éjjel-nappal, csupán akkor működnek, amikor a tömegközlekedési eszközök járnak. Hosszú távú használatuk érdekében térfigyelő kamerát is telepítettek közelükbe.

Megszakítás