Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Dinnyenapot rendeznek Ópusztaszeren

A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök
mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek
meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti
Történeti Emlékparkba.

A skanzenben a szegedi tanya udvarán délben kezdődő rendezvényen az
érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és
a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában – mondta Törőcsik
István, a park munkatársa az MTI-nek. Hozzátette: az érkezők
természetesen belekóstolhatnak az idei termésbe is, Pócs János
jászapáti gazdálkodó finom dinnyéivel várják őket.

Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, melyen az lesz a győztes, aki
legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A
legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra
alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni
tréningeznie, hiszen volt olyan év, hogy három kilogrammnál is több
dinnyét kellett elfogyasztani a győzelemhez.

A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd, a legkisebbeket pedig
kézműves-foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a
rongybaba-készítést gyakorolhatják.

Egy rövid színházi előadás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket,
melyen Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató A szegény ember
élete című művéből a dinnyecsőszről szóló jeleneteket mutatják be. A
programok szünetében dél-alföldi muzsika szól, és skanzen vendége
lesz Tamás Gábor zöldségszobrász is, aki ezúttal dinnyéből készíti
el majd remekműveit.

A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor
megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét.
Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora
feladvány lenne a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más
“tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a
sárgadinnye is jelzi (kissé), hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a
görögdinnye viszont makacsul “hallgat”. A vásárló persze nem
szeretne “tököt” hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel.
Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki
pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő
módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.