Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Díszközgyűléssel ünnepelt a 20 éves Magyar-Francia Baráti Társaság

Díszközgyűlés keretében ünnepelte a Magyar-Francia Baráti Társaság fennállásának 20. évfordulóját. A rendezvényen részt vett többek között a Francia Nagykövetség oktatási együttműködési attaséja, valamint Franciaország tiszteletbeli konzulja is.

Díszközgyűlést tartottak a Magyar-Francia Baráti Társaság fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Városháza dísztermében. A program nyitányaként Almási István polgármester és a Francia Nagykövetség oktatási együttműködési attaséja mondott köszöntőt, mindketten kiemelték az egyesület munkájának francia kultúrát és nyelvet népszerűsítő tevékenységét.

– A szervezet megalakulása óta számos rendezvénnyel, szakmai fórummal segítettel a francia nyelvért, kultúráért, művészetért érdeklődő embereket tudásuk elmélyítésében. A havonkénti találkozók, az Ismerd meg Franciaországot vetélkedő, a 19 éves megyei francia nyelvű versmondó verseny, a francia költészet ünnepe, a különböző irodalmi estek, filmvetítések, előadóestek, francia kollokviumok mind hozzájárulnak a város kulturális életéhez – mondta Almási István polgármester.

Ezt követően dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona, a társaság titkára összegezte az elmúlt két évtized történéseit.

– Két kultúra a magyar és a francia műveltség, irodalom, képzőművészet, zene, népművészet értékeinek népszerűsítését vállaltuk fel városunkban, régiónkban és testvérvárosunkban. Ennek a feladatnak az évente megrendezett Ismerd meg Franciaországot civilizációs vetélkedőnkkel próbálunk részben eleget tenni – mondta dr. Radicsné dr. Ruzsa Ilona.

Az 1993 óta működő társaság életében Éric Blin, Franciaország tiszteletbeli konzulja is részt vesz, többek között az általuk megrendezett versenyek zsűritagjaként.

– Majdnem minden intézményben van franciaoktatás, amelyet továbbra is támogatunk. Részt veszünk a kulturális események szervezésében, volt például március elején frankofón filmvetítés is. Remélem, hogy minél több ilyen eseményt tudunk majd szervezni – mondta Éric Blin.

A nagykövetség képviselője hozzátette, szívesen segítené a kulturális kapcsolatok ápolásán túl a két ország közötti gazdasági együttműködést is, akár a francia cégek helyi képviseletének útját is egyengetné.

Megszakítás