Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Disznótoros karácsonyi ebédet kaptak a hajléktalanszálló lakói

Karácsony alkalmával idén is disznótoros került a Badalik Bertalan Szociális Intézmény lakóinak asztalára. A mai ebédre és a következő két hétben is elegendő étel az egyik helyi vállalkozó adománya, aki ebben az évben egy 300 kg-os sertést vágott le, és dolgozott fel a rászorulók számára.

Orjaleves vásárhelyi csigatésztával és sertéspaprikás – ezeket az ételeket tálalták fel a Badalik Bertalan Hajléktalanokat Ellátó Intézmény lakóinak. Az ételről – ahogyan az elmúlt három év során – most is Maczelka Tibor gondoskodott. A helyi vállalkozó a szociális és az oktatási intézmények mellett a fedélnélkülieket is rendszeresen támogatja.

– Régmúltra visszatekintve, akár több 100 évre is a családunk mindig adakozott, megtehettük, és ezt jó szívvel ma is megtesszük – mondta Maczelka Tibor helyi vállalkozó.

A Hajléktalan Szálló jelenleg teljes kapacitással működik, a terített asztalt is több mint 60-an ülték körül.

– Nagyon finom! Gyerekkorom emlékét idézi fel. Nagy családban éltünk, édesanyámék heten voltak testvérek. Nálunk még olyan falusi disznóvágások voltak, amikor összejött a család, mindenki együtt volt. Nekem ez az első karácsonyom itt – mondta Forrai Judit.

A felajánlott és feldolgozott sertés az itt élők számára a következő napok ellátását is garantálja.

– A hurka- kolbászt és a sült húsokat lefagyasztjuk és az előttünk álló közel két hetes ünnep alkalmával fogják elfogyasztani a lakók. Az ebédet általában a közétkeztetésből kapjuk, mivel az nem jön az ünnepek idején, ezt próbáljuk felhasználni arra, hogy mindenki jól lakjon – mondta Korsós Sándor, a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény vezetője.

Ünnepek idején a hajléktalanok támogatását az önkormányzat is fontosnak tartja, ezért a disznótoros ebédnek nemcsak ötletadója volt, de ma már rendszeres szervezője is.

– Valamilyen módon segíteni kell azokat, akik ínséget szenvednek, akik nélkülöznek. Ez nagyon sok formában történt meg Hódmezővásárhelyen és országosan is, és az a példamutatás, amivel Maczelka Tibor évek óta segíti az itt élőket, elismerésre méltó – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester.

A szociális munkások az ünnepek idején is járják az utcákat, így akik nem akarnak bemenni a hajléktalanszállóra, azok is kapnak meleg teát és tartós élelmiszert.

Megszakítás