Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Dohányzásellenes kampány fiataloknak

Az Egészséges Vásárhely Program (EVP) a fiatalok dohányzás-megelőzési programjában versenyt hirdet a vásárhelyi általános és középiskolai osztályok között, melynek keretében a jelentkező iskolai osztályok maguk szervezhetnek dohányzásellenes kampányt. A két csoportban a nyertes osztályok tagjai egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt Mártélyon.

Az EVP országban egyedülálló dohányzásleszoktató programja 2010-ben indult útjára. Ennek keretében a leszokni vágyó dohányosok hathatós segítséget kapnak a programtól: a leszokás gyógyszeres kezelésének több mint 60 ezer forintos költségét kétharmad részben a program, illetve az önkormányzat fedezi, a programban részt vevőknek mindössze a kezelés költségének egyharmadát kell saját forrásból állniuk, ami nem több mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára.

Az EVP ezt követően, tavaly hirdette meg dohányzás-megelőző programját, melynek keretében a dohányzásról való leszokás támogatása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek és fiatalok dohányzástól való visszatartására, vagyis a prevencióra.

A verseny két célcsoportja az általános iskola 6-8. osztályos tanulói és a középiskolások 9-14. évfolyamos nappali tagozatos tanulói.

Az általános iskolák 6-8. osztályainak feladatasaját dohányzással kapcsolatos kisfilm, plakát- vagy szórólap, interjú, zeneszám, esszé, vers készítése.

A középiskolák 9-14. osztályainak feladata, hogy saját Facebook-oldalt hozzanak létre, és ott minél több, minél színvonalasabb dohányzásellenes tartalmat osszanak meg rendszeresen, minél gyakrabban. Feladat továbbá az, hogy a résztvevő osztályok minél aktívabbak legyenek, és minél több embert vonjanak be a kampányba, vagyis: minél több emberhez juttassanak el minél több dohányzásellenes tartalmat.

Így tehát az elbírálásban döntő fontosságú lesz: az oldal lájkolóinak száma; az osztály aktivitása (milyen tartalmakat, milyen gyakorisággal osztanak meg az oldalon); valamint a megosztások száma (egy-egy tartalmat hányszor osztanak meg).

A kampány során megosztott dohányzásellenes tartalom lehet akár saját készítésű (pl. kisfilm, interjúk, fotók, plakát- és szórólaptervek stb.), akár máshonnan átvett tartalom (pl.: Youtube). Az osztályok munkáját egy-egy felügyelő tanár koordinálja, segíti.

A most induló kampánytól azt várják a szervezők, hogy a fiatalok körében népszerű internetes közösségi oldalakat sikerül a dohányzáselleni küzdelem szolgálatába állítani, és a fiatalok saját maguk által megfogalmazott dohányzásellenes üzeneteket lényegesen hitelesebbnek értékelik, így még több fiatalhoz jutnak el, és nagyobb hatásfokot érnek el.

Bővebben az Egészséges Vásárhely Program honlapján: ../exchweb/bin/redir.asp?URL=http:/www.evp.hu/www.evp.hu

Megszakítás