Tavalyi nagy sikere után idén újra megrendezik a Dörölye
Fesztivált Hódmezővásárhelyen. A verseny mellett arra is lesz lehetőség, hogy
az érdeklődők megkóstolják a lekváros, a túrós, vagy az egyéni recept alapján
készített tészta-különlegességeket.
Tavaly az Árpád utcai Tájház adott otthont az első Dörölye
Fesztiválnak, így idén is erre a helyszínre várják a versenyzőket és a
kóstolgatni vágyókat. Holnap délelőtt 10 órától egészen délutánig igazi
gasztronómiai élményben lehet részük az érdeklődőknek.
– Hagyományőrzésképpen azokat a népi ételeinket is
propagálni kell a fiatal háziasszonyok körében, amelyek egy kicsit már
veszendőben vannak, hiszen ezek nem egyszerű szakmai fogásokkal elkészíthető
ételek. Azt szeretnénk, hogy a gasztronómiába egy kicsit előrelépjünk, így a
Derelye Fesztiválnak, helyesebben, vásárhelyiesen szólva a Dörölye Fesztiválnak
éppen ez a legfőbb motivációja – mondta Sonkoly Ágnes szervező.
A zsűri két kategóriában keresi a legfinomabb derelyéket,
így a versenyzőktől hagyományos ízeket és különleges recepteket is várnak.
Mivel ennek a jellegzetes népi tésztaételnek az elkészítése viszonylag sok időt
vesz igénybe, ezért a Tájházban kísérő programok is gondoskodnak a
szórakoztatásról. Lesznek néptáncegyüttesek és bábszínház is, de még a derelye
múltjáról is tudhatnak meg érdekes információkat a látogatók.