Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulójára emlékeznek

Dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulója alkalmából vasárnap megemlékezést tart a város. 14 órától szobránál emlékeznek az egykori polgármesterre, majd sírját is megkoszorúzzák. A BFMK-ban erre az alkalomra készült, róla szóló dokumentumfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők, majd este hat órától emlékestet tartanak Rapcsák András tiszteletére.

Dr. Rapcsák András 1990-2002-ig, haláláig Hódmezővásárhely polgármestere volt. Városvezetőként egy erős, fejlődőképes várost, és egy összetartó, értékőrző közösséget teremtett.

A rendszerváltás után a fejlődésben látta a város jövőjét. Fontosabb intézkedései közé tartozott többek között a város úthálózatának felújítása, a kerékpárutak kiépítése, az oktatási intézmények felújítása, a közterek rendezése, átépítése, városképi jelentőségű épületek felújítása, a csatornahálózat kiépítése, szennyvíztisztító létesítése, a város közvilágításának rekonstrukciója, a városinformatikai, térinformatikai-hálózat kiépítése, a város geotermális energiára alapozott fűtésrendszerének létrehozása, a hulladék-gazdálkodási rendszer átalakítása.

Polgármesteri ténykedése mellett 1994-től országgyűlési képviselőként is a vállán viselte a térség ügyeit.

Érdemei elismeréseként a város – halála után – 2003-ban posztumusz a város díszpolgárává választotta, 2007-ben a Szántó Kovács János utca elejét – a mai sétálóutcát – dr. Rapcsák Andrásról nevezte el, születésének 65. évfordulóján pedig szobrot állított emlékére.

Rapcsák András 2013. július 14-én ünnepelné 70. születésnapján. Ez alkalomból ünnepségsorozatot szervez a város.

Vasárnap délután 14 órától a Kossuth téri szobránál Lázár János országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket, majd Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke tart ünnepi beszédet és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes emlékezik Rapcsák Andrásra.

Fél öttől a Kincses temetőben található sírjánál helyezik el a megemlékezés virágait.

Két programnak a BFMK színházterme ad otthont. Itt vetítik 15 órától a róla készült 50 perces dokumentumfilmet, illetve 18 órától „Új vizeken járok” címmel emlékestet tartanak tiszteletére. 

Megszakítás