Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Eladják a saját gyermekük ebédjegyét

ebed

 

Ingyen étkezhetnek nyáron azok a vásárhelyi, 6-10 év közötti gyerekek, akik után a szüleik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Kollégáink arról értesültek: vannak olyan szülők, akik az általuk igényelt, névre szóló jegyeket eladják, 5-17 ezer forint közötti összegről tudunk. Van tehát néhány olyan eset, hogy a Kalmár ebédlőjébe nem azok mennek az ételhordóval, akiknek járna a napi egy meleg étel.

 

A visszaélés bizonyítása nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra látszik. Felmerülhet a kérdés: miért nem helyben fogyasztják el a menüt a kisiskolások. A korábbi években valóban ez volt a szokás. Később részben azért változott meg, mert a szülők azt szerették volna, hogy az esetleg el nem fogyott ételt ne kelljen a konyhán kidobni. Ha hazaviszik, és soknak bizonyul az adag, később is megeheti a kisgyerek, vagy adhat belőle a testvérének. Az ételhordós megoldás elméletileg tehát bevált – ha egyes szülők nem akarnának pénzt csinálni az ingyenes támogatásból. Kollégáink változatos magyarázatokat szoktak kapni: az ebédjegyet a trükközők „elhagyták”, mások „odaadták náluk is rászorulóbbaknak”. De akadt olyan család is, aki a már tőlük kiemelt, tehát nem velük élő gyerekek után vették fel a jegyeket.

 

A rászorulók jelentős részére természetesen nem ez jellemző, a többség nagyon örül a lehetőségnek és megbecsüli azt. A trükközők esetében munkatársaink a jogszabályi keretek között igyekeznek megtalálni a szankcionálás lehetőségét. Bizonyára visszatartó ereje lenne, ha az érintetteket egy évre kizárnák a települési támogatások köréből, és másként próbálna az önkormányzat célzottan a gyermeken segíteni.

(fotónk illusztráció)

Megszakítás