Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Edző-és játékvezető képzést tartott Hajnal László Hódmezővásárhelyen

Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően 100 ezer eurós európai uniós támogatást nyert a hódmezővásárhelyi és a csókai kosárlabda egyesület. A program ideje alatt tornákat, edzőtáborokat tartanak, illetve megvalósul az edzők és játékvezetők képzése is. A projekt nem titkolt célja az is, hogy összehozza a szerb és a magyar fiatalokat, és megvalósuljon egy határon átívelő társadalmi összefogás. 

Két, komoly gyökerekkel rendelkező kosárlabda egyesület fogott össze annak érdekében, hogy fejleszteni tudja utánpótlás csapatait, és szélesíthesse kapcsolatait.

– Hódmezővásárhelyre jellemző, hogy a határon túli magyarokkal nagyon jó kapcsolatot ápol. Ezt 2004-ben is a népszavazás okán Vásárhely kinyilvánította, hogy tiszteletbeli polgáraivá fogadta azokat, akik a határon túl élnek. Én úgy gondolom, hogy a Kosársuli megértettte azt a törekvését a városnak, hogy a határon túl is keresni kell a kapcsolatokat. Ez még kiegészült egy ilyen jó pályázati lehetőséggel – mondta Fekete Ferenc sporttanácsnok.

Hódmezővásárhelyen az országban az elsők között, 1946-ban alakult az egyesület, de Csókán is már 1950 óta létezik kosárlabda klub. Mindkét településen az elmúlt három évben szervezték újjá az egyesületet, és mindkét településnek van olyan felnőtt csapata, amelynek húzó ereje elengedhetetlen az utánpótlás-nevelésben. Ezt az első közös magyarországi program ideje alatt is bizonyította a Vásárhelyi Kosársuli: hazai pályán, szép és izgalmas játékkal diadalmaskodtak a Budapesti Vasas csapata felett.

Az utánpótlás-nevelés sikerességéhez nyújt segítséget a Sport Határok Nélkül elnevezésű program is.

– Az európai uniós támogatásból meg lehet valósítani sok olyan dolgot, amit az ember pénz hiányában nem tudna. A lényeg szerintem a gyerekek sportolási lehetőségeinek a kitágítása. Hat két napos tornát tudunk rendezni, sok-sok résztvevővel. Lesz 2×1 hetes edzőtábor a gyerekeknek, amit szerintem nagyon fognak élvezni, és ezen kívül hozzá tartozik még a klub idősebbjeinek, tehát az edzők, a testnevelők, a játékvezetők  kapcsolat kialakításai, illetve tapasztalat cseréje. És van két képzés is, egy Vásárhelyen és egy pedig Csókán – beszélt a pályázat részleteiről Elek András a Vásárhelyi Kosársuli elnöke.

Az első edző- és játékvezető-képzést rendezték meg a hétvégén Hódmezővásárhelyen. Közép- és Kelet-Európa egyik legelismertebb kosárlabda szaktekintélye, Hajnal László tartott előadást, aki az egykori jugoszláv első osztályban szerepelt. Azóta több helyen kosárlabda akadémiákat alapított, és közel ötezer edző került ki a kezei közül Amerika és Európa szerte. A legújabb kutatási eredmények alapján tartott edzést a 13-14 éves korosztályban játszók és felkészítőik számára. Véleménye szerint az edzők képzése a kosárlabda sikerének legfontosabb kulcsa.

– A régi Jugoszláv államok utánpótlás szinten világhatalom. Szóval Horvátország, Szlovénia, Szerbia az utolsó harminc évben elérték a legnagyobb eredményeket. Világbajnokok ifi korosztályból, junior korosztályban, folyamatosan már húsz éve. Úgyhogy azt a technológiát, amit én most szeretnék egy pici részben átadni, azt alkalmazzuk, és mutatják az eredmények, mit csináltunk – nyilatkozta prof. dr. Hajnal László.

A program mintegy 1500 gyermeket mozgat meg. A tornákra ugyanis a vásárhelyi és a csókai egyesület mellett más, határon túli csapatok is meghívást kapnak.

A projektben részt vevő két egyesület már a folytatáson gondolkodik. Amellett, hogy valószínűleg később is élnek majd a pályázati lehetőséggel, hivatalosan is szeretnék kapcsolatukat megerősíteni. Nem zárható ki, hogy a két település testvérvárosi szerződést is köt a jövőben.

Megszakítás