Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egy hét a történettudományról

Július 14-én kezdődik az V. Történettudományi Találkozó a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Az egy héten át tartó program során az ókortól a jelenkor történelméig különféle témákban 48 előadótól 52 előadást hallhatnak az érdeklődők.

2008-tól a Vásárhelyi Történelmi Kör szervezésben kerül megrendezésre a Történelemtudományi Találkozó. A társaság egyik célkitűzése a tudományos szintű ismeretterjesztés, amelynek egyik eszköze a szélesebb spektrumú történelemtudományi találkozó megrendezése. A július 14-től 22-ig tartó rendezvényen 48 előadó 52 előadását hallhatják a legváltozatosabb témákban a magyar és az egyetemes történelem rajongói.

– Az ókortól kezdve a jelenkori időszakig, a Kádár-rendszer mindennapjaiig találhatunk előadásokat. A nyitó nap első előadója Hoffmann Zsuzsanna, Mérgezés, méregkeverés, drogkereskedelem című előadása nyitja ezt a témát. A zárás az ókori kalózkodás bemutatása lesz – mondta dr. Szabó Pál történész, jogtörténész.

A középkori blokk elsősorban a korai magyar történelem kutatásával foglalkozik majd, melynek során más megvilágításban, új szempontok, új összefüggések kerülnek bemutatásra. Hallhatják az érdeklődők többek között például a Lehel kürtje című monda újraértelmezését.

Az újkori történelem főként Széchenyi István köré szerveződik, de lesznek irodalom és politikatörténeti előadások is. Ezen felül a második világháborút követő megtorlások is szerepelnek a témák között, de 1956 klasszikusnak mondható témája sem maradhat ki.

Minden reggel kilenctől verses beköszöntővel kezdődik a program, és a délelőtti előadások után, majd a délutáni, 15.00 órakor kezdődő, második turnust követően kerekasztal-vita során vethetik fel kérdéseiket a nézők.

A rendezvény helyszíne többnyire a Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtár előadóterme lesz, de nemcsak itt zajlanak majd a programok.

– Kimozdulunk a gimnázium biztonságos hűsítést adó falai mögül, az Árpád emlékfánkat megkoszorúzzuk a töltés melletti játszótérnél. Tervezünk egy kis utat a hódtavi csata emlékművéhez is – mondta dr. Szabó Pál.

A gimnázium udvarán hagyományőrző csoportok mutatkoznak be: három fegyveres kiállítást, bemutatót is megnézhetnek az érdeklődők.

Megszakítás