Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egy hét alatt öt kiállítás nyílik a vásárhelyi múzeumokban

Ausztráliából és Brazíliából is “hazatérnek” műalkotások Hódmezővásárhelyre, valamint két jeles helyi festőművész is jubilál a magyar kultúra napjához kapcsolódó kiállítás kínálatban. Január 19-e és 27-e között a város valamennyi muzeális kiállítóhelyén tárlat nyílik; igazi művészeti kavalkád várja a múzeumbarátokat.

Január 19-én, szombaton egy különleges, harmincegy műből álló, Ausztráliából “hazatérő” festménycsokrot tekinthet meg a nagyközönség a Tornyai János Múzeumban. Erich Brosell   az alföldi tájat, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásaiból álló   gyűjteményét Hódmezővásárhely városa vásárolta meg a Tornyai-múzeumnak.

A magyar kultúra napján az idén 75 éves Holler László tavalyi munkáiból nyílik tárlat az Alföldi Galéria földszinti termeiben. Alkotásain az alföldi táj és élőlényei jelennek meg különleges atmoszférikus hatással, jelezvén a művész különleges kapcsolatát a természettel.

A 75. születésnapját ünneplő Hézső Ferenc hatvanas-hetvenes évekbeli műveiből január 26-ától tekinthetnek meg egy válogatást az érdeklődők az Emlékpontban. A Munkácsy-díjas festőművész a pusztulásra ítélt tanyavilágot, a külső kényszerek hatására megváltozott életformát sajátos
szimbólumrendszerrel vetette vászonra.

A 110 éve Hódmezővásárhelyen született Hamza D. Ákos filmrendező és képzőművész alkotásai először lesznek láthatóak az alföldi művészvárosban. A január 27-én nyíló kiállítás anyagát a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kölcsönzi a Tornyai-múzeumnak. A negyvenes évek ismert magyar filmjeit (Egy szoknya, egy nadrág, Szíriusz, Ördöglovas) jegyző Hamza
1950-től közel négy évtizeden át Brazíliában alkotott festőként és szobrászként.

A kiállításmegnyitók sorát ugyanezen a nap délutánján az “Emberségről példát.” tablókiállítás zárja a Zsinagógában. A nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából nyíló tárlat azoknak állít emléket, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.

Megszakítás