Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egyéjszakás múzeumi kaland Hódmezővásárhelyen

Tíz év fotószimpóziumainak összegző tárlatával veszi kezdetét a nyár legjobban várt múzeumi eseménye Hódmezővásárhelyen: az elmúlt évek felújításai és kulturális megújulását követően ismét valamennyi muzeális intézmény megnyitja kapuit a látogatók előtt június 22-én, szombaton este 6 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. Az egyéjszakás kalandnak beharangozott esten érdekes programokkal, hangulatos múltidézéssel, régészkedéssel és „felnőtt tartalmú” kiállítással is várják az érdeklődőket.

Abasártól Zsámbékig 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal a 11. Múzeumok Éjszakájának látogatóit június 22-én. Az idei évben ismét a város összes muzeális intézménye megnyílik a leghosszabb nyári éjszakán az érdeklődők előtt.

A Tornyai János Múzeumban Vásárhelyi pillanatok címmel kiállítás nyílik tíz év fotószimpóziumaiból; ismét megtekinthetik a látogatók az ország neves fotográfusainak felvételeit a várost övező tanyákról, a kerékpár(os)okról, a helyi mesterségekről. Igazi családi programmal várják a múzeum Szegfű utcai udvarán a régészet iránt érdeklődőket, ahol egy kora rézkori sír feltárásába segíthetnek be kicsik és nagyok egyaránt. Ugyanitt sötétedéstől Museum on the Wall címmel zenés életképeket vetítenek a Tornyai-múzeum száz évéből.
Láthatóak lesznek ellesett múzeumi pillanatok a raktárak titkos zugaiból, soha nem látott műtárgyak, a kiállítás-rendezések kulisszatitkai és emlékképek a múzeumtörténet nagyjairól. Este tíz órakor egy 18-as karikás, felnőtt tartalmú kamaratárlat nyílik Tornyai János festőművész és Katalin, a mester modell-múzsájának titokzatos történetéről, Az örök nőstény címmel. Az est folyamán „fordított” tárlatvezetésen mutatja be Sonkoly Tibor festőművész a fotószimpózium kiállítását, valamint a fotógráfusok meglátásait hallhatják a résztvevők a folyton Úton lévő festő műveiről.

Az Alföldi Galériában Eifert János a hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselője tart diaporáma-digiráma bemutatót Ars Poetica – Ötven év fotográfiái című kiállításában.

Az Emlékpontban Meszlényi Tamásné mesterfodrász interaktív múltidézésén a nyolcvanas évek várják a nosztalgiázni vágyóknak: lesz HÓDIKÖT ruhabemutató és haj-show és kiderül melyek voltak a menő reklámok a rendszerváltás évtizedében. A kilencvenes évek elejének szubkultúráját a helyi fiatalokból álló Proletár zenekar hozza vissza; rögtönzött koncertjükön igazi punk-rock hangulatot teremtenek Rodolf Hervé „partifotói” között. A Múzeumok Éjszakájának zárásaként „becsöngetnek” Sztálinnak, a generalisszimusz 1953-as halálát anekdotákkal és kevéssé ismert történetekkel mutatja be a közgyűjtemény történésze.

Június 22-én, szombaton este hat órakor nyílnak meg a múzeumok Hódmezővásárhelyen; az éjszaka folyamán egységes, valamennyi helyszínre érvényes 500 forintos sétálójeggyel tekinthetőek meg az éjjel egy óráig nyitva tartó kiállítások és a programok. 14 éven aluli gyerekeknek a belépés díjtalan!

Megszakítás