Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egymástól is tanulnak a tanítók

A Németh László Gimnázium és Általános Iskola 10 alsó tagozatos tanítója a romániai Mennyházán járt. A helyi pedagógusok egy továbbképzésen vehettek részt, amely kiváló lehetőséget teremtett számukra új kézműves technikák elsajátítására.

Együtt a megismerés útján című pályázaton a Németh László Gimnázium és Általános Iskola egy aradi intézménnyel közösen vesz részt. A két iskola az Európai Uniótól összesen 170 ezer eurót nyert, ebből a vásárhelyiek mintegy 70 ezer eurót kaptak, melyhez 3 ezer eurót kellett önerőként biztosítani. Az összegből idén márciustól jövő februárig több programot kell megvalósítani. A partnerek közötti együttműködést elsősorban az aradiak kezdeményezték, ugyanis náluk a kompetencia alapú oktatást jövőre vezetik be, ezért a vásárhelyi tapasztalatok hasznosak volnának számukra.

– A romániai partneriskola keresett meg minket, hogy szeretnének az újfajta módszerekkel megismerkedni. Főleg a médiaoktatás, illetve a kompetencia alapú oktatás érdekelte őket és így indult el az együttműködés. Majd ők is ajánlottak olyan dolgokat, melyeket az itteni kollegák is hasznosítani tudnak – mondta Seres Imre projektmenedzser.

Legutóbb 10 vásárhelyi pedagógus utazott Mennyházára, hogy ott egy szakmai továbbképzésen vegyenek részt. Ennek keretében az alsó tagozatos tanítók kézműves technikájukat tudták gyarapítani, hiszen háromdimenziós origami elkészítését is megtanulhatták.

– Olyan kézműves technikák voltak, amelyekkel eddig mi még nem foglalkoztunk, bár hallani már hallottunk róluk, de nem tudtuk elkészíteni. Most már viszont el tudjuk készíteni, amivel színesebbé és változatosabbá tudjuk majd tenni óráinkat. Nemcsak a technika és a rajz órákon lehet majd ezeket használni, hanem magyar és matematika órák anyagába is be lehet majd építeni – mondta Vass Mariann tanító.

A projekt folytatásaként augusztus végén az aradiak jönnek Hódmezővásárhelyre, hogy ők is részt vegyenek az itteni továbbképzésen. A pedagógusok a tanultakat a diáktáborok során is alkalmazhatják. A közös program egy interkulturális fesztivállal zárul majd Aradon.

Megszakítás