Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egyoldalúan döntött az A.S.A. a hulladékszállítás díjainak módosításáról

Megemelte a hulladékszállítás díját és fizetősség tette a korábban ingyenes lakossági szolgáltatásokat az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft, anélkül, hogy a cégben kisebbségi tulajdonban lévő önkormányzattal erről tárgyalásokat folytatott volna – mondta el Almási István polgármester és dr. Kovács Pál a hulladékszállítást végző cégbe a város által delegált ügyvezető. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a cég a tavalyi évben a városban és térségében mintegy 200 millió forintos nyereséget ért el, ennek ellenére akarják terhelni a vásárhelyieket. A város nem hagyja szó nélkül a történteket.

Az önkormányzat tudta nélkül változott, emelkedett meg a hulladékszállítás költsége Hódmezővásárhelyen – derült ki Almási István polgármester és dr. Kovács Pál szakmai főtanácsadó, a város által az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztaság Kft-be delegált ügyvezető mai sajtótájékoztatóján.

– Tavaly december elején szintén sajtótájékoztató keretében jelentettem be: a kormány kedvező, az önkormányzatokat támogató politikájának és a város jó gazdálkodásának köszönhetően nem emelkednek Hódmezővásárhelyen a helyi adók, megmaradnak a kedvezmények, de nem emelkednek azon közszolgáltatások díjai sem, amelyek önkormányzati tulajdonban állnak – mondta el Almási István, hozzátéve: a kormány pedig 10 százalékkal csökkentette a lakossági villamos áram és a gáz díjait.

A polgármester kiemelte: már akkor is szólt arról, hogy a törvény jelenleg még lehetőséget ad a Hódmezővásárhelyen hulladékszállítást végző A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft-nek, hogy 4,2 százalékos díjemelkedésről döntsön, ugyanakkor azt is elmondta, a város világosan azt az álláspontot képviselte, – mivel a tulajdonhányadnak megfelelően szerepel a külföldi tulajdonosi többségű cég vezetőségében – hogy ettől a 4,2 százalékos díjemelkedéstől tekintsenek el.

– Ezzel az A.S.A. szembement. Nemcsak érvényesítette a 4,2 százalékos díjemelést a hulladékszállítás díjában, de olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tett, amelyek korábban – a város nyomására – ingyenesek voltak a vásárhelyieknek. Ennek megfelelően fizetőssé vált a zöldhulladék és az építési törmelék elszállítása is. Mindezt pedig úgy tette meg az A.S.A., hogy erről az önkormányzattal egyeztetést nem folytatott, gyakorlatilag az egyik Hódmezővásárhelyen ingyenesen terjesztett hirdetőújságból értesültünk arról, hogy az eddig ingyenes szolgáltatások fizetőssé váltak. Azt gondolom, inkorrekt és tisztességtelen az A.S.A. magatartása, amit nem fogunk annyiban hagyni – jelentette ki Almási István.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az emelésre vélhetően azért került sor, mert a kormány a közelmúltban bejelentette, hogy a gáz és villamos áram díjainak 10 százalékos csökkentését várhatóan a hulladékszállítás díjainak hasonló arányú mérséklése követi majd, ami a külföldi tulajdonú cégek évi sokmilliós nyereségét némileg mérsékli.

– Szeretném, ha összefüggéseiben is világossá válna: az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a városban és a térségben végzett szolgáltatásaiért a tavalyi évben több mint 200 millió forintos nyereséget realizált. Ennek ellenére emeli a díjakat és az ingyenes szolgáltatások fizetőssé tételével tovább akarja terhelni a vásárhelyieket – mondta el a polgármester, hozzátéve: az A.S.A. hozzáállását, magatartását elfogadhatatlannak, inkorrektnek és tisztességtelennek tartja, a város pedig vizsgálja és keresi a jogi, illetve az egyéb lehetőségeinket a helyzet megoldására.

– Szeretnénk megteremteni a lehetőségét, hogy a továbbiakban is ingyenesek legyenek az eddig a lakosság számára költségmentesen biztosított szolgáltatások, akár az A.S.A.-val, akár nélküle – zárta gondolatait a polgármester.

Dr. Kovács Pál szakmai főtanácsadó, a város által az A.S.A. Hódmezővásárhely Köztisztaság Kft-be delegált ügyvezető megerősítette, a cég a város és az ő tudta nélkül tette fizetőssé a korábban ingyenes szolgáltatásokat. Kiemelte: a város nyomására sikerült az elmúlt években alacsonyan tartani a szolgáltatási díjakat, amely például a hulladékszállítást tekintve a szomszédos Szeged városában alkalmazott díjaknak mintegy fele, de a jövőben is mindent megtesznek az árak alacsonyan tartása érdekében.

Megszakítás