Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Egységes parkosítást végeznek a Szabadság téren

Év végére megvalósulnak a Szent István városrehabilitációs program infrastrukturális felújítást érintő elemei. A program keretében jelenleg a Szabadság tér és a Szent István tér zöldterületeinek rendezése folyik. A cél az esztétikus és egységes parkosítás a városrészben.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szent István városrehabilitációs program keretében újítja meg a Szabadság teret és környékét. A munkálatok a Szent István Általános Iskola felújításával kezdődtek meg, majd a Szabadság tér 80 és 88 szám alatti társasházak rehabilitációjával folytatódtak. Az épületek és az utak mellett az átfogó program keretében nagy hangsúlyt kap a környék zöldterületeinek megújítása is. A kivitelezés során a tervezők az ott élő lakosok igényeit is figyelembe vették.

– A Szabadság tér környéki zöld felületi rekonstrukció alapgondolata az volt, hogy világosítsuk ki a teret. Sok lakó panaszkodott a zsúfoltságra és az elburjánzott bozótosokra. A terveket ezek figyelembevételével alakítottuk ki – mondta Kéri Enikő projektfelelős.

A program 18 ezer négyzetméter füvesítéséről szól, melynek célja, hogy egységes városkép alakuljon ki a Szent István és a Szabadság tér környezetében. A területen számos évelő növényt is ültetnek majd, de lehetőség szerint meghagyják a fák és bokrok nagy részét is. Folyamatosan zajlik a növényzet felülvizsgálása, azokat a fákat, amelyek kivágása elkerülhetetlen, már megjelölték a szakemberek.

–  Azok az egyedek, amelyek kivágásra kerülnek, azok közül sok gyomfaj, ezek kiirtását kormányrendelet is szabályozza. Ilyen például a Bálványfa. A kivágásra ítélt fák között sok beteg egyed is található, az biztos, ok nélkül egészséges fát nem vágunk ki – tette hozzá a projekt felelőse.

A zöldfelületi munkák jelenleg a közbeszerzésénél és az újratervezésnél tartanak. A teljes projekt során az év végiéig a társasházak megújításán túl a körzet valamennyi járdafelületét és útburkolatát is rendbe hozzák. A program teljes bekerülési költsége 900 millió forint, amelyből 694 millió forint uniós támogatás. Ezen felül az önkormányzat a társasházak energetikai felújításához további 125 millió forinttal járul hozzá.

Megszakítás