Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elballagtak a vásárhelyi végzős diákok, kezdődik a nyári szünet

Véget ért a tanév a vásárhelyi általános és középiskolákban. 6752 gyermek kezdi meg hétfőtől a nyári szünetet, amely egészen a szeptember 3-ai tanévkezdésig tart majd. Az iskolai honlapokon és az e-napló rendszeren keresztül azonban a szünetben is tájékozódhatnak a szülők és a diákok minden iskolakezdés előtti teendőről, többek között a pótvizsgák és a tankönyvvásár időpontjáról.

 

A mai nappal 6752 gyermek kezdi meg Hódmezővásárhelyen a nyári szünetet. Közülük csak a Klauzál utcai Általános Iskola diákjai ülnek még be hétfőn és kedden az iskolapadba, mert ők ekkor pótolják a téli, hó miatti rendkívüli tanítási szünet napjait. Idén az általános iskolások 183, a középiskolások 181 napon át tanultak a tanintézményekben, közülük 927-en ballagtak el májusban a középiskolákból, és 409-en fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. A szünetet nemcsak családi körben tölthetik el a gyerekek, hiszen a Bessenyei Művelődési Központ, valamint az oktatási intézmények önköltségi áron kínálnak tematikus táborokat a helyi fiataloknak, amelyek különféle készségeket, képességeket fejlesztenek.

– Vannak olyan gyermekek, akiknek a nyár nem feltétlen csak tematikus táborral fog eltelni, hiszen javítóvizsgáikra készülnek. Erre 2012. augusztus 20-a után fog sor kerülni, minden javító vizsgát minden oktatási intézmény saját hatáskörben szervez – mondta Balázs József, az Oktatási Csoport vezetője.

A tankönyvvásárlásra még a tanévkezdés előtt, szintén augusztus 20-a után kerül majd sor az egyes oktatási intézményekben. A tankönyvekkel kapcsolatban már idén elkezdődtek az egyeztetések. Egyrészt, hogy érvényesüljenek a törvényalkotói elképzelések, és egységes, magas tartalmi színvonalú könyvekből tanulhassanak a gyerekek, másrészt, hogy a szülők is kedvezőbb feltételekkel, olcsóbban vásárolhassák majd meg a könyveket.

– Ebben az évben felvettük a kapcsolatot a Nemzeti Tankönyvkiadóval, és igyekeztük azokat a könyveket beszerezni, amelyeket Nemzeti Tankönyvkiadó forgalmaz, néhány azonban speciális jellege miatt más kiadótól kell, hogy beszerzésre kerüljön. A forgalmazó ebben az esetben is a Nemzeti Tankönyvkiadó – mondta Balázs József.

Évfolyamoktól és oktatási fokoktól függően egy-egy tankönyvcsomag ára 6000 és 20 000 forint között mozog majd. Többek között erről, illetve a pótvizsgák időpontjáról is az egyes intézmények honlapján, illetve a vásárhelyi iskolákban az idei tanévtől bevezetett e-napló rendszeren keresztül tájékozódhatnak a szülők és a diákok.

Megszakítás