Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elbocsátják a közmunkaprogramból a nem megfelelően dolgozókat

A tapasztalatok szerint a közfoglalkoztatásban dolgozók közül többen nem megfelelően végzik munkájukat. Esetükben az elbocsátá egyéb retorzióval is jár, mivel a jogszabályok szerint egy éven át mindennemű támogatástól elesnek.

Hódmezővásárhely minden évben kiemelt figyelmet fordít a közfoglalkoztatásra. A programban résztvevők többségében településtisztasági, valamint a közintézményekben adminisztrációs feladatokat látnak el. A városban jelenleg közel ötszáz fő vesz részt a közfoglalkoztatásban. A program egy része június végén zárul, de júliusban egy újabb indul. Ezen felül a startprogramok is futnak, amelyben egész éven át van lehetőség munkavégzésre.

– Az elmúlt években bár nem volt jellemző, mostanában azt tapasztaltuk, a munkához való hozzáállásban problémák vannak néhány személy esetében. Ez azt jelenti, több mint 25 főnek rendkívüli úton meg kellett szüntetni a jogviszonyát tekintettel arra, hogy a munkáját nem megfelelően látta el, vagy meg sem jelent a munkahelyen, esetleg ittasan érkezett, ami kizárja a munkavégzést – mondta Ambrus Norbert, a Jogi Iroda vezetője.

Ilyen esetben mindig szigorúan jár el az önkormányzat, mint munkáltató. Egy felszólítást követően további esélyt már nem biztosítanak, meg kell szüntetni a jogviszonyt. Ez azonban egyéb retorziót is maga után von.

– A szociális törvény által szabott keretek szerint egy évre a foglalkoztatást helyettesítő támogatást jogszabály alapján kötelesek leszünk megszüntetni. Ez azt jelenti, hogy egy évig ez a személy semmilyen ellátásra nem lesz jogosult – tette hozzá Ambrus Norbert.

Azért, hogy korlátozzák a visszaélések számát, az önkormányzat fokozott ellenőrzésbe kezdett. Ebben a tíz fős munkairányító csoporton túl a közterület-felügyelet munkatársai is részt vesznek, és haladéktalanul jelzik a visszásságokat.

Megszakítás