Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elbúcsúzott Lajos atya

Közel 25 éves vásárhelyi lelkipásztori szolgálat után Tóth Lajos jezsuita szerzetest Pilisvörösvárra helyezik át. A hívek tegnap délelőtt szentmise keretében búcsúztak az atyától a Szent István templomban.

Tóth Lajost olyan sokan szerették Hódmezővásárhelyen és a környékén, hogy megtelt az áthelyezése alkalmából rendezett szentmisére a Szent István templom. A mindenki által csak Lajos atyának nevezett lelkipásztor 1989. szeptember elsején került Hódmezővásárhelyre a Váci Egyházmegye területéről, pedig éppen akkor kapta meg Rómából az engedélyt, hogy egy évre Kanadába utazhat lelki továbbképzésre.

– Erről le kellett mondanom, hogy át tudjam venni az itteni plébániát, ezért mondom azt, hogy engedelmességből jöttem, mert oda is örömmel mentem volna, de azért itt is megszoktam és tudomásul vettem, hogy a Jóisten ezt várja tőlem, és örömmel végeztem az itteni szolgálatot is egészen mostanáig, amíg lehetett – mondta Tóth Lajos jezsuita szerzetes.

Lajos atya az eltelt közel 25 év során számos tevékenységet folytatott, de az egyik legfontosabb feladatának a gyerekek hitoktatását tartotta, melyet elsősorban a külterületeken végzett.

– Amíg szükség volt arra, hogy én is oktassak az iskolákban, hittant tanítsak, jártam az intézményekbe, de én főleg a külterületeket vállaltam. Volt, amikor még Szikáncsra is jártam. Amikor már elegendő hitoktató munkatársunk lett, akkor a hitoktatást átadtunk számukra és egyéb lelkipásztori szolgálatokat végeztem. Az utolsó három évben pedig főleg a betegek ellátása, és a kórházlátogatás volt a feladatom – tette hozzá az atya.

Közel 25 éves vásárhelyi szolgálat után Lajos atya új feladatot kapott. A kötelesség Pilisvörösvárra szólítja, ahol 740 idős ember lelki gondozását bízták rá. A 81 éves lelkipásztor elmondása szerint mindenütt szeret lenni, ahol a Jóistent tudja szolgálni.

Megszakítás