Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elektrokémiai találkozó 22 ország részvételével

Argentínától Indiáig 22 országból érkeztek kutatók a Ginkgo Sas Hotelben megrendezett, öt napon át tartó, az elektroaktív anyagokkal foglalkozó tudományos konferenciára. A Szegedi Tudományegyetem által szervezett elektrokémiai találkozón elsősorban a megújuló energiák kihasználása területén hasznosítható speciális elektródokról esik szó.

Az elektromosságot vezető polimerek, speciálisan módosított elektródok tanulmányozása a Ginkgo Sas Hotelben megrendezett tudományos konferencia fő témája. A rendezvényre a világ 22 országából 65 előadó és tudományos munkatárs érkezett.

– Ezek a szerves polimerek, amelyek 80%-át képezik a most kezdődő konferenciának, olyan műanyagoknak tekinthetők, amelyek különleges sajátossága, hogy vezetik az elektromos áramot, ezért működik elektródként – mondta prof. Visy Csaba szervező, a SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanára.

Felfedezésük a ’70-es évekre tehető, a kifejlesztésükért felelős háromfős kutatócsoport kémiai Nobel-díjat kapott teljesítményéért. A konferencián a tudományág legújabb kutatási eredményeit ismerhették meg a világ minden tájáról érkező résztvevők. A fejlesztések eredményeit egyre komolyabb szinten használják fel a mindennapi életben, leginkább a megújuló energiák kihasználása területén.

– Első dolog, amit megemlítenék a napelemek. Olyan könnyű anyagokról, rétegekről beszélünk, amit olcsón elő tudunk állítani. Ha valaki a hátizsákra tesz ilyen anyagból készült napaelemet, amíg sétál az utcán, addig a mobiltelefonját vagy az mp3 lejátszóját feltölti és működteti, de említhetném a ledes televíziókat is, hisz ezek képernyőjének anyagaként is felhasználható – tette hozzá prof. dr. Visy Csaba. 

A konferencia workshop jellegének megfelelően a legfrissebb kutatási eredmények prezentációit követően a kutatók véleményt cserélnek, a felmerülő problémák megoldásairól értekeznek. Hosszú távú, nemzetközi tudományos együttműködések megalapozására is alkalmat adhat a műhelymunka. A konferencia szervezésének jogát a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke kapta. Az egyetem és a vásárhelyi önkormányzat közötti együttműködés eredménye, hogy a Ginkgo Sas szállodában tartják a konferenciát.

 

Megszakítás