Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elektromos töltőállomások létesülhetnek Vásárhelyen

Nincs károsanyag kibocsátásuk, regisztrációs és gépjárműadójuk és több városban, köztük Hódmezővásárhelyen is ingyenesen parkolhatnak az elektromos autók. A kormány a Jedlik Ányos terv kertében nemcsak a töltőállomások létrehozását, az autók megvásárlását is támogatja.

– A kormány létrehozta a Jedlik Ányos tervet, amely segítségével 2020-ra 3000 nyilvános elektormos töltőállomást telepítenek hazánkban. Hódmezővásárhely is pályázott 3 villámtöltő kialakítására – közölte Hegedűs Zoltán, a város alpolgármestere.

A beruházás 21 millió forint, amelyből 11 milliós önrészt vállalt az önkormányzat. A töltőállomások helye még nem ismert, de annyi biztos, hogy a város központjában állnak majd, nagyobb parkolók mellett. Nyertes pályázat esetén a töltőállomások 2017-ben már működhetnek.

A kormány a Jedlik Ányos tervben támogatja az elektromos gépjárművek beszerzését is. Összesen 2 milliárd forintra lehet pályázni, maximum 1,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra – tette hozzá Hegedűs Zoltán.

Az 1990-es években Hódmezővásárhelyen, a HÓDGÉP már gyártott elektromos személygépkocsikat, a Puli nevű városi kisautó egyik prototípusaként.

Megszakítás