Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Életmóddal kapcsolatos tanácsok a kórházból

A jövőben egy olyan információs központ kap helyet az Erzsébet Kórházban, amely az egészséges életmódhoz, illetve a környezeti neveléshez szükséges ismeretanyagokat egy helyen lesz képes átadni. Erre a célra az egészségügyi intézmény egyik régi épületét újítják fel és rendezik be a legmodernebb eszközökkel. A beruházás rövidesen a közbeszerzési eljárások lebonyolításával veszi kezdetét.

Az önkormányzat 2011 májusában nyújtott be pályázatot a Fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ fejlesztésére. Erre a célra végül a Környezet és Energia Operatív Program keretében közel 120 milliós támogatást nyert el a város, melyhez csupán 5% önrészt kell hozzátenni.

– Számos olyan elemet fog majd össze, amely vagy működik már, vagy szeretnénk, hogy működjön. Az információs központ az életmóddal, a környezettel, és az ezekhez kapcsolódó tudásátadással és tájékoztatással foglalkozik. Ezeknek a céloknak szeretnénk egy bázist kialakítani, melyet ez a pályázat lehetővé is tesz. Kézenfekvő volt, hogy a központ a kórházban kapjon helyet, hiszen számos olyan tevékenységet folytatunk mai is itt, ami a gyógyításon túlmutat, amelyekkel igyekszünk a lakosság életmódjára valamilyen módon hatással lenni, azon javítani – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház–Rendelőintézet főigazgatója.

Az információs központ az Erzsébet Kórház egyik régi épületében kap helyet, melyet először fel kell újítani. Itt többek között tréning, kutatási és műhely szobákat alakítanak ki, ahol lehetőség lesz könyvek kölcsönzésére, folyóiratok olvasására, a szakképzett munkatársak pedig különböző témákban felvilágosítást is tudnak adni. De nemcsak azok profitálhatnak az itt fellelhető tudásból, akik felkeresik a bázist. A lényeg az, hogy a lakók minél egészségesebbek legyenek, és mérhető eredmények szülessenek.

– Egyharmadát a pályázati forrásnak arra lehet fordítani, hogy a fenntartható életmóddal kapcsolatos tudás kommunikációs eszközökön keresztül jusson el az itt élőhöz – tette hozzá a főigazgató.

A központ kialakításához hamarosan hozzákezdenek, ugyanis az év első hónapjaiban már elindul az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások lebonyolítása.

Megszakítás