Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elfogadhatnak hálapénzt az Erzsébet Kórház dolgozói

Megváltozott a Munka Törvénykönyve, így mostantól főigazgatói engedéllyel és csak utólag fogadhatnak el hálapénzt az egészségügyi dolgozók. Az Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben a főigazgató egyeztetett a szakmai vezető testülettel, és engedélyezte a külön honoráriumot, mondván ez a pluszpénz az elmúlt években szinte már beépült a bérekbe.

A hálapénz kérdésével külön passzus foglalkozik az új Munka Törvénykönyvében. A július elsejétől érvényes jogszabály értelmében, a paraszolvenciáról az intézményvezetőknek kellett dönteniük. Mivel a jogalkotók a pénz elfogadását tiltják, ugyanakkor, ha ez az egészségügyi intézmény vezetőjének jóváhagyásával történik, akkor mégis van arra lehetőség, hogy az orvos vagy ápoló hozzájusson a plusz honoráriumhoz.

– Kórházunk él ezzel a lehetőséggel. Megkérdeztem az intézmény szakmai vezető testületét erről a kérdésről, és csaknem egyhangúlag úgy nyilatkoztak a kollegák, hogy járuljon hozzá a vezető a hálapénz elfogadásához, hiszen sajnálatosan a mai életünkben ez benne van, az elmúlt hosszú évek alatt a hálapénz elsősorban az orvosok bérezésébe szinte beépült – mondta dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója.

A törvénynek további kitételei is vannak, így egyáltalán nem mindegy, hogy a hálapénz előre vagy utólag kerül átadásra.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy kizárólag utólagos lehetőségről van szó. Nem szabad a betegekkel azt éreztetni és hangoztatni, hiszen maga a törvény is tiltja, hogy csak így kaphatnak meg bizonyos ellátási formákat az orvostól, vagy az ápolás másként történik, mint hálapénz nélkül – mondta dr. Kallai Árpád.

A vásárhelyi kórházban a dolgozók már értesültek a változásokról, és a tájékoztatást is megkapták, miszerint ha hálapénzből származó jövedelemre tesznek szert, akkor arról a személyi jövedelemadó bevallások idején nyilatkozniuk kell.

Megszakítás