Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elfogadta az önkormányzat költségvetését a hódmezővásárhelyi közgyűlés

Elfogadta 20,56 milliárd forintos főösszeggel a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2012-es költségvetését az alföldi város közgyűlése csütörtöki ülésén.

A tíz igen és három nem szavazattal elfogadott rendelet alapján a város 2012-ben 10,239 milliárd forintot fordít működési kiadásokra, több mint 6,2 milliárd forintot pedig fejlesztésre. Az önkormányzat 2012-es teljes adósságszolgálata 1,77 milliárd forint.

A vitában Lázár János (Fidesz) polgármester hangsúlyozta, az intézményhálózat korábbi években történt átszervezésének és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően az önkormányzat működési többlete meghaladja a 2 milliárd forintot, részben ez nyújt lehetőséget arra, hogy folytatódjanak a megkezdett fejlesztések.

A közgyűlés elején Lázár János közölte, az önkormányzat által kibocsátott és az Erste Bank Zrt. által lejegyzett kötvénnyel kapcsolatos tájékoztatást a képviselő-testület zárt ülésen a napirend végén tárgyalja meg. A város 2011 decemberében kérte svájci frank alapú kötvénnyel összefüggésben keletkező árfolyamveszteség megosztását a banktól, a pénzintézet – ahogy Lázár János fogalmazott – ultimátumában ezt elutasította.

A költségvetés vitája alatt többször is szóba került a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2006-ban kibocsátott 69,4 millió svájci frank névértékű kötvény kérdése.    A polgármester kifejtette, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat a kötvény kibocsátásakor nem vett igénybe tanácsadói szolgáltatást, a város közvetlenül tárgyalt a bankkal.

Lázár János közölte, 2007-ben és 2008-ban az önkormányzat a bank tanácsa és javaslata alapján, a pénzintézet állampapírok kereskedésével kapcsolatos szolgáltatásait igénybe véve, határidős opciós ügyleteket kötött. Az ügyleteken keletkező nyereségen a bank és a város megosztozott. A politikus szerint elvárható lenne, hogy „ha a jóban partnerek voltak, a veszteséget is közösen állják”.

A lakossági devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatban a bankszövetség és a kereskedelmi bankok maguk teremtettek precedenst, elismerve részbeni felelősségüket az árfolyamváltozás okozta károkért azzal, hogy 180 forintos frankárfolyam feletti veszteség felét állják – mondta Lázár János.

(MTI)

Megszakítás