Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

A hódmezővásárhelyi közgyűlés 14,5 milliárd forintos főösszeggel, 825 millió forintos többlettel elfogadta az önkormányzat 2014-es költségvetését pénteken.

Az önkormányzat bevételeinek nagysága a kilenc igen szavazattal, négy ellenében elfogadott rendelet szerint – 2,151 milliárd forintos működési többlet és 1,326 milliárd forint felhalmozási hiány mellett – 14,528 milliárd forint lesz. A működési kiadásokat 7 milliárd, a felhalmozási kiadásokat 6,656 milliárd forintra tervezték.

Az elsősorban pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztések közül a legnagyobb a kishomoki városrész 2,2 milliárd forintos csatornázása, amely több mint hatszáz ingatlant érint. A város továbbra is támogatja a panelépületek energetikai korszerűsítését, és új kezdeményezésként az önkormányzat alapot hoz létre a családi házak hőszigetelésének támogatására.

Az adósságkonszolidáció keretében az állam a 45 805 lakosú település önkormányzatától tavaly 15,65 milliárd, idén 6,661 milliárd forint tartozást vállalt, illetve vállal át.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a közgyűlés ülésén hangsúlyozta, a város nemcsak megszabadult minden adósságától, hanem visszanyerte hitelképességét is – bár nem tervezi kölcsön felvételét. Rámutatott, 2013-hoz képest jelentősen nőtt az önkormányzat államtól működésre kapott támogatása.

A politikus az önkormányzat dolgozói számára olyan új támogatási rendszer kidolgozását javasolta a közgyűlésnek, amely alapján azok a munkavállalók, akik már legalább öt éve Hódmezővásárhelyen dolgoznak, második vagy harmadik gyermekük születése alkalmából kétmillió forintot kaphatnának.

(MTI)

Megszakítás