Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok, legendás vízilabdázó, Gyarmati Dezső

Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok, legendás vízilabdázó, Gyarmati Dezső. A megrendítő hír hallatán Almási István polgármester úgy fogalmazott: „A hazai és a nemzetközi vízilabda sport egyik legnagyobb alakjának távozásával pótolhatatlan veszteség érte a magyar nemzetet.” A vásárhelyi sportuszoda névadója nyolcvanöt éves volt.

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Gyarmati Dezső, a nemzet sportolója, a magyar vízilabda sport legendás alakja. Huszonöt éves játékos-pályafutása során a Gamma, a Csepeli MTK, az Újpest és a Ferencváros színeiben is játszott. Első olimpiáján 1948-ben vett részt, akkor Londonból ezüstéremmel tért haza. Később azonban Helsinkiben, majd a szovjetek ellen vívott, „Melbourne-i vérfürdő” néven híressé vált 1956-os döntő után és az 1964-es tokiói olimpián is aranyérmet ünnepelhetett. Eredményekben gazdag pályafutását számtalan magyar bajnoki cím mellett két Eb-győzelem is gazdagította. Alakja azonban nemcsak játékosként, hanem edzőként is meghatározó volt. Az 1976-os, montreali olimpián például az ő irányításával diadalmaskodott a magyar vízilabda történetének egyik legjobb csapata.

„Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata osztozik a család, a vízilabda sport és az egész nemzet gyászában. A Nemzet Sportolója játékosként és szövetségi kapitányként is a világ élére vezette hazánkat, egész életében a magyar vízilabda és a magyar sportélet jövőjéért dolgozott. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009-ben a hódmezővásárhelyi sportuszoda Gyarmati Dezső nevét vehette fel. A hazai és a nemzetközi vízilabda sport egyik legnagyobb alakjának távozásával pótolhatatlan veszteség érte a magyar nemzetet” – áll Almási István polgármester sajtóközleményében.

Megszakítás