Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkészült a jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer a Jókai-Kutasi utcán

Már működik a jelzőlámpás csomópont a Kutasi és a Jókai utcák kereszteződésében. Itt egy olyan, a városban korábban még nem alkalmazott rendszert építettek ki, amely érzékeli a kocsisor hosszát és ennek megfelelően szabályozza a lámpák váltását.

Akik az elmúlt napokban a Kutasi és a Jókai utca kereszteződése felé vették az utat, azt tapasztalhatták, hogy a kialakított jelzőlámpás rendszer hol működik, hol nem. A probléma abból fakadt, hogy a Székkutas felől érkezők lámpája nem volt összhangban a kerékpárosok védelmét biztosító jelzőkészülékkel és a kivitelezőnek ezt kellett kijavítania.

– A mai napon lezárult a Jókai és a Kutasi úti csomópont műszaki átadása. Körülbelül két hete kezdődött el az eljárás, teszt üzemmel. Voltak apróbb problémák, de ezeket a mai napon – úgy tűnik- sikerült megoldani. A kivitelezővel, a műszaki ellenőrrel és a Magyar Közút munkatársaival bejártuk a területet és a mai naptól a jelzőlámpás csomópont bekapcsolva marad – mondta Szilágyi Tamás a Városfejlesztési Iroda munkatársa.

Ezt a kereszteződést azért kellett jelzőlámpával ellátni, mert ahogyan megváltozott a belváros közlekedési rendje, úgy a forgalom nagy része átterelődött erre a területre. A csomópont biztonságos elhagyása érdekében egy olyan rendszert építettek be itt az aszfaltba, amely érzékeli azt, mekkora kocsisor gyűlt össze és ennek megfelelően szabályozza a jelzőlámpák működését. Ezzel a fajta megoldással a vásárhelyiek, csak itt találkozhatnak.

– A 47-es főút alapvetően a fő irány, de forgalomfüggő rendszer is beépítésre került a csomópontba és ez azt jelenti, hogy egy bizonyos kocsisor után a Jókai utcán közlekedők is szabad jelzést fognak kapni a Kutasi út illetve a 47-es irányába- tette hozzá Szilágyi Tamás.

A csomópont kialakítása során arra is odafigyeltek a szakemberek, hogy a biciklisek is biztonságosan tudjanak közlekedni. Ezért mostantól számukra is jelzőlámpa mutatja, mikor kelhetnek át az úttesten. A kereszteződés fejlesztése érdekében az önkormányzat még 2011-ben nyújtott be pályázatot a Közlekedés Fejlesztési Koordinációs Központhoz, majd a beruházást a Magyar Közút végezte el. A beruházás 17 millió forintba került, melyhez az önkormányzatnak önerőként 5, 3 millió forintot kellett hozzátennie.

Megszakítás