Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkészült a kivitelezési terv a Mártélyi-holtág rehabilitációjához

Elkészült a Mártélyi-holtág rehabilitációjának kivitelezési terve. A vízminőség javítását nagyobb mennyiségű víz betáplálásával, illetve a Darvasszéki csatorna új nyomvonalra helyezésével érnék el. Az előzetes becslések szerint a beruházás 900 millió forintba kerül, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és az Alsó–Tisza –vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott konzorcium Európai Uniós támogatásból valósítana meg.

Hiába távolította el a vásárhelyi önkormányzat évekkel korábban a Mártélyi holtág medrében az iszap és a felszaporodó vízi növényzet jelentős részét, a holtág természetes öntisztulása ezzel nem oldódott meg. A problémát tovább súlyosbította, hogy a holtágba folyamatosan szennyvíz is kerül.

– Mártély szennyvíz tisztítója a tisztított szennyvizet a Darvasszéki csatornán át a mártélyi holtágba engedi. Ez pedig jelentős mennyiségben tartalmaz foszfátot és nitrogént, amelyek elősegítik a vízben lévő növényzet burjánzását. Ezek okozták az elmúlt években az elég sűrűn előforduló rucaöröm és más vízi növények elszaporodását is – mondta Mucsi László a városfejlesztési Iroda vezetője.

Ennek megakadályozása, és a holtág vizének folyamatos tisztulása érdekékében Vásárhely is támogatja azt a programot, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park és az Alsó –Tisza –vidéki Vízügyi Igazgatóság indított el. A holtág rehabilitációs tervének elkészítésére a konzorcium vezetői több mint 50 milliós Európai Uniós forrást nyertek el. A szakemberek szerint az élőhely helyreállítását a holtágba kerülő tápanyagok csökkentésével illetve a víz frissítésével lehet elérni. A holtág északi vonalában egy gravitációs bevezető műtárgyat építenének, amely lehetővé tenné a víz természetes és folyamatos cseréjét. A szennyvizet pedig nem a holtágba, hanem közvetlenül a Tiszába vezetnék.

– A Darvasszéki csatorna nyomvonala a tervek szerint áthelyezésre kerülne olyan módon, hogy nem a holtágba, hanem egy csatornán át közvetlenül az élő Tiszába vezetné el mind a mártélyi szennyvíztisztító tartalmát, mind a környéken összeszedett belvizet – tette hozzá Mucsi László.

A beruházás során a part szakaszos helyreállítására és további mederkotrásra is szükség lesz. A munkálatok előzetes becslések szerint 900 millió forintba kerülnek, melyet a konzorciumi partnerek újabb Európai Uniós pályázatból szeretnének megvalósítani.

Megszakítás