Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkészült a Református Ótemplom belső felújítása

Lezárult a Református Ótemplom teljes belső felújításának kétéves pályázata. Ebből az alkalomból áhítatot tartottak, amelyre a híveket és az érdeklődőket is várták.

Sokan voltak kíváncsiak arra, milyen lett a megújult református ótemplom. A város legrégebbi műemlékének belső állagmegóvási és korszerűsítési munkálatai két évvel ezelőtt kezdődöttek el. A beruházás befejezését úgy ünnepelték meg, hogy áhítatra várták a híveket és az érdeklődőket.

–  Megtartottuk a belső felújítás összegzését, vagyis a záró rendezvényt. Majd egy hónap múlva, amikor a templom külseje is megújul, akkor lesz az igazi hálaadó istentisztelet – mondta Bán Csaba református lelkész.

Mivel a templom műemléki védettség alatt áll, ezért az elmúlt hónapokban sorra adták egymásnak a kilincset a különböző szakemberek, hiszen többek között a toronyóra, az orgona, a 18-19. századi bútorzat és még a díszüvegek is restaurálásra szorultak. A felújításoknak az lett az eredménye, hogy a templom belseje teljesen átalakult. A koncepció az volt, hogy meglévő értékeket úgy hangsúlyozzák, hogy közben az épület a 21. század igényeinek is megfeleljen.

– Megtörtént a templom szigetelése, padlófűtést szereltek be, vizesblokkot és papi öltözőt alakítottak ki, de az orgona is teljesen megújult, új helyre helyezték, és a meglévő szószék mellé egy még korábbi időből származó került. A karzat teljesen átalakult, ez a rész most már egy 18. századi belsőt mutat, az ablakainak megújultak, ahogyan a teljes belső elektronikus rendszer is – tette hozzá Bán Csaba.

A 300 éves hódmezővásárhelyi ótemplom örökségértékeinek megóvása, a bemutatóhely látogatóbarát fejlesztése címet viselte az a pályázat, amely keretében az épület megszépülhetett. Az Európai Unió 230 millió forinttal támogatta a beruházást, míg az önkormányzat vállalta a 40 millió forint önrész fizetését. A református lelkész kiemelte, örül, hogy a belváros felújításából a református ótemplom sem maradt ki.

Megszakítás