Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkészültek a tervek a Mártélyi holtág rehabilitációjához

Elkészült a Mártélyi holtág élőhelyvédelmi rehabilitációjának kiviteli terve, és sikerrel zárult a Gátéri Fehér-tó újjáélesztésének előkészítő fázisa is. A projektek megvalósulása után, jó eséllyel újra gyarapodni fog az itt élő védett és fokozottan védett fajok egyedszáma.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében elkészült a Mártélyi holtág élőhelyvédelmi rehabilitációjának kiviteli terve. Ezzel lezárult a projekt előkészítési szakasza. A 900 millió forintos beruházást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által létrehozott konzorcium Európai Uniós támogatással készítette elő.

A tervezett beavatkozások célja a Mártélyi holtág, mint különösen veszélyeztetett vizes élőhely helyreállítása és fejlesztése, valamint az itt élő fajok védelme. Ezt megfelelő vízpótlás és vízáramlás megteremtésével és a természetes vízi élőhelyek helyreállításával, fejlesztésével lehet a leggyorsabban és a legköltséghatékonyabban elérni.

A mártélyi szivattyútelepre érkező tisztított szennyvizeket, illetve csapadékvizeket a mártélyi holtág nyelte el. Ennek egy új nyomvonalát terveztük meg, így most már a Tiszába lesz bevezetve, így nem terheli tovább a magyarországi holtág vizét – mondta Kováts Zsuzsanna projektadminisztrátor.

A beruházás során többek között vízi tanösvényt is létesítenek, illetve egy csónakparkot is létrehoznak. A projekt előkészítése több mint 36 millió Ft-ból valósult meg, melyet 100%-ban az Európai Unió biztosított. 2013. augusztusban nyújtották be a megvalósításra vonatkozó pályázatot is. Amennyiben pozitív elbírálásban részesül, úgy a konkrét kivitelezési munkák várhatóan a jövő év elején kezdődhetnek el.

Egy másik vízügyi projekt előkészítése is sikerrel zárult.

Az egykor igazi madárparadicsomnak számító Gátéri Fehér-tó sós vize mára kiédesedésnek indult, különleges madárvilága pedig megfogyatkozott. Mindez az ésszerűtlen csatornázás következménye, amit a Kiskunság több pontján igyekeznek felszámolni a természetvédelmi szakemberek. A Gátéri Fehér-tó újjáélesztésének tervei már elkészültek, ha ezek megvalósulnak, akkor remélhetőleg újra gyarapodni fog az itt élő védett és fokozottan védett madárfajok létszáma.

A fő tevékenységi kör lesz itt a mederben található csatornaszakasz megszüntetése, illetve a tájba illesztése, illetve a tómedret megkerülő csatorna kapacitásbővítése, illetve egy csatornaszakasz torkolatának áthelyezése, amely Gátér külterületén található – mondta Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

A beruházással megelőzhető, hogy nagy szervesanyag-tartalmú szennyvíz kerüljön a Fehér-tó medrébe. 

Az összesen 450 millió forintos beruházás előkészítését az Európai Unió KEOP programja mintegy 32 millió forinttal támogatta.

Megszakítás