Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkezdődik Makó és Lugos közös egészségügyi projektje

Elkezdődik a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében elnevezésű projekt – közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

A program során jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulhatnak meg, továbbá a szív- és érrendszeri betegségeket érintően számos népegészségügyi kezdeményezés és felvilágosító program kezdődik, amely a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, valamint a Lugosi Városi Kórház együttműködésében valósul meg. Az összesen 1 190 006 eurós projekt Makón 433 240 eurós fejlesztést tesz lehetővé – közölte az intézet.

Az infrastrukturális fejlesztések a sürgősségi- és járóbeteg-ellátások fejlesztését, a fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó épületfelújítást, valamint diagnosztikai eszközök beszerzését érintik, továbbá a két kórház közötti folyamatos együttműködés kiterjed a telediagnosztikai kapcsolat fejlesztésére, valamint videokonferencia-rendszer telepítésére is.

A romániai Lugos (Lugoj) a 23 ezres Makótól 150 kilométerre fekszik. 43 ezres lélekszámával a Bánság egyik jelentős települése.

A GYEMSZI tájékoztatása szerint a program célja továbbá a szív- és keringésrendszeri betegségek megelőzése és az, hogy felhívja a figyelmet a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára. A partnerek a szűrés hatékonyságát, illetve az átszűrtségi arányt is növelni kívánják. Ezenkívül mindkét térségben közösségi rendezvényt, nyílt napot szerveznek majd szeptemberben, a szív világnapján.

A kampány hatékonyságát a szociális ellátó intézmények és munkáltatók bevonásával, valamint egy háromnyelvű rövidfilm elkészítésével is javítani kívánják.

A keddi projektindító eseményen részt vett Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója, Voichescu Florin, a Lugosi Városi Kórház főigazgatója, Serpe Mircea orvosigazgató, Ianculescu Gabriela, a lugosi kórház sürgősségi osztályának vezetője, valamint Mészáros János, a GYEMSZI Dél-Alföldi Térségi Egészségszervezési Központ igazgatója is.

(MTI)
Megszakítás