Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkezdődött a junior úszó Európa-bajnokság Hódmezővásárhelyen

Az ünnepélyes megnyitóval szerdán elkezdődött a 43. Arena junior úszó Európa-bajnokság Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője megnyitójában kiemelte, minden hódmezővásárhelyi büszke arra, hogy a város az év egyik legjelentősebb hazai sporteseményét rendezheti meg három héttel a riói olimpia és 373 nappal a jövő évi magyarországi vizes világbajnokság előtt.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta, a kormány évekkel ezelőtt elkötelezte magát amellett, hogy Magyarország minél több nemzetközi sporteseménynek otthont adjon, ennek is köszönhető, hogy az idén már a hatodik Eb-t rendezi.

„Számtalan bajnokunk ért el kimagasló sikereket a korosztályos versenyeken, ezek az eredmények már árulkodnak arról, kikből válhatnak világklasszisok a jövőben, akiket akár már a 2017-es budapesti világbajnokságon is köszönthetünk” – hangsúlyozta a Barcelonában olimpiai ezüstérmes korábbi úszó.

Az olimpiai és világbajnok Gyurta Dániel úgy fogalmazott, a magyar sport számára óriási tett, hogy Hódmezővásárhely junior úszó Eb-t rendez. A sportoló bízik benne, hogy a verseny sok résztvevő számára mérföldkő lesz a jövő évi budapesti vizes világbajnokság és a 2024-es, remélhetőleg magyar rendezésű olimpia előtt.

Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka a versenyzőkhöz szólva az kívánta, hogy jövőre a budapesti felnőtt világbajnokságon és azután is találkozzon velük: 2019-ben szintén Budapest ad otthont az ifjúsági vb-nek, a LEN pedig szombaton dönt arról, 2020-ban hol rendezik az Eb-t.

A kotninensviadal megrendezése érdekében Hódmezővásárhely jelentős fejlesztéseket hajtott végre a Gyarmati Dezső Sportuszodában, ahol többek között új bemelegítő medence épült, de korszerűsítették a világítást és a hangtechnikát is. Az Európa-bajnokság mezőnye rendkívül erős, a magyar csapatban többek között éremesélyes Késely Ajna, a riói olimpiai küldöttség legfiatalabb tagja és a tavalyi junior vb-n ezüstérmes Sós Dániel. Az előfutamok 9 órakor, a döntők 17.30-kor kezdődnek, a Duna World a finálékat naponta élőben közvetíti.

Forrás: MTI

Megszakítás