Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elkezdődött az ebek összeírása Hódmezővásárhelyen

Ettől az évtől az állatvédelmi törvény teszi kötelezővé az ebösszeírást az önkormányzatok számára. Ezért kapott minden háztartás erre vonatkozó kérdőívet, amelyeket november 15-ig kell visszaküldeni postán, vagy elektronikus formában. Az adatszolgáltatás kötelező, elmulasztását bírsággal sújtják. A felmérésnek elsősorban biztonsági okai vannak, s nem ebadót akar kivetni a város. 

Valamennyi vásárhelyi háztartásba kipostázta az önkormányzat a kutyatartást felmérő, három oldalas kérdőívet. Ebben arról kell nyilatkozniuk a lakosoknak, hogy mennyi kutyát tartanak. A nyomtatványt a Polgármesteri Hivatalba kell visszajuttatni, de a város honlapján, a www.hodmezovasarhely.hu oldalon elektronikus változatban is kitölthető. Az adatszolgáltatási határidő november 15.

– Az állatvédelemről szóló törvény 2012-től ismételten kötelezővé tette az ebek összeírását az önkormányzatok számára, az elmúlt években ez ugyanis nem történt meg. Ennek az a célja, hogy egyrészt megismerje azt az önkormányzat, hogy területén mekkora ebállomány van, amelyet az itt élők tartanak. Másrészt ennek az intézkedésnek állategészségügyi és állatvédelmi vonatkozásai is vannak, hiszen az elkészült adatbázist a Polgármesteri Hivatalnak az Állatorvosi Kamara és az Állatorvosi Hatóság rendelkezésére kell bocsátania – mondta dr. Makó András, aljegyző.

A tapasztalatok szerint több ezerre rúg a kóbor ebek száma az országban, sok tulajdonos ugyanis felelőtlenül kirakja őket az utcára. Emiatt szaporodtak el a kutyatámadásból származó balesetek is. Az állatvédelmi törvény ezért úgy rendelkezik, hogy 2013-tól minden négy hónaposnál idősebb kutyát chippel kell ellátni. Ez az intézkedés a beazonosíthatóságot szolgálja, így az is visszakereshetővé válhat, hogy a kutya rendelkezik-e érvényes oltással.

– Az ebösszeírás tehát nem azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzat ebadót vessen ki, hiszen ezt már sokan megkérdezték tőlünk. Erről szó sincs, ez a törvény által kötelező feladat, amelyet el kell végezni – tette hozzá az aljegyző.

A kitöltött kérdőíveket csak a kutyatartóknak kell november 15-ig visszaküldeniük az önkormányzatra. Az Állatorvosi Hatóság ellenőrzése során azonnal kiderül, ki az, aki nem teljesítette kötelezettségét. Ebben az esetben 15 ezer forinttól egészen 150 ezer forintig terjedő állatvédelmi bírság szabható ki.

Megszakítás