Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Előadás a melanómáról az EVP Klubban

Az EVP Klub legutóbbi összejövetelén a melanómáról tartott előadást dr. Kovács László bőrgyógyász főorvos. Mivel a betegség a már meglévő anyajegyekből is kialakulhat, fontos, hogy figyeljük a bőrünkön tapasztalható elváltozásokat, és bármilyen rendellenességet észlelünk, forduljunk orvoshoz.

A melanómáról tartott előadást az EVP Klub legutóbbi rendezvényén dr. Kovács László. Olyan rosszindulatú tumorról van szó, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki. Sok esetben a már meglévő anyajegy esetében történik meg az átváltozás, valamilyen folyamatos károsító inger hatására, például az UV sugárzás következtében. Magyarországon egyre növekszik a melanóma előfordulása, különösen a középkorúak körében. Mivel a bőrön helyezkedik el, önvizsgálattal, illetve bőrgyógyászati szűrésekkel időben felismerhető és ebben az esetben lehetőség nyílik a sebészi terápiára.

Az önvizsgálat során figyelni kell, mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak. Élesen elkülönül-e az anyajegy a környezetétől, vagy elmosódott a határ. A melanómákra jellemző továbbá, hogy nem egyöntetű színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak. A gyanús elváltozást szemmel kell tartani, hogy növekszik-e. Bizonyított tény, hogy a 6 mm-nél nagyobb pigmentfoltokból nagyobb valószínűséggel alakul ki melanóma, így az érintett terület kiterjedése is fontos. Ha pedig bármilyen rendellenességet tapasztalunk, az első teendő, hogy mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Megszakítás