Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Előadás az őshonos tyúkfélék háztáji tartása és tenyésztése címmel

Az őshonos tyúkfélék háztáji tartása és tenyésztése címmel tart előadást szombaton egy órától a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság a BFMK-ban. A rendezvénynek az adja az aktualitását, hogy ezeket a baromfifajtákat mára a kihalás fenyegeti.


A Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság a magyar vidéket fenntartható alapokra szeretné helyezni úgy, hogy közben mind a társadalom, mind a természet érdekeit szem előtt tartja. Ennek a koncepciónak a terjesztése céljából több előadásból álló programsorozat indult újtára, melynek Hódmezővásárhely is része lesz.

– Az első előadásunk, amit Hódmezővásárhelyen fogunk tartani, a régi magyar tyúkfélékről fog szólni. Ide tartoznak például az erdélyi kopasznyakúak, valamint a magyar parlagi tyúkok is. Ezek a fajták itt alakultak ki a Kárpát-medencében, nagyon ellenállók és kiváló takarmánykereső képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy különösebb odafigyelés nélkül saját maguk keresik meg az élelmüket. Ezeket az őshonos fajtákat, ha értékesítik, akkor jelentős profitra lehet szert tenni akár háztáji körülmények között is – mondta Kiss Balázs, a Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke.

Az előadás aktualitását az adja, hogy ezek az őshonos tyúkfajták a kihalás szélére kerültek. Már csak néhány száz egyedet számláló országos állomány maradt, ezért is nagyon fontos, hogy minél többen elkezdjenek tenyésztésükkel foglalkozni. Akik információhoz szeretnének jutni, azoknak érdemes ellátogatni szombaton egy órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba, ahol előadást hallhatnak a témáról.

Megszakítás