Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Előnyben a hazai pályán

Helyi beszállítókat keres a Hód-Menza, mert a jövőben
vásárhelyi kistermelők áruiból kívánják megoldani több ezer gyermek és felnőtt közétkeztetését
– mondta el sajtótájékoztatóján dr. Kovács Pál, a cég ügyvezető igazgatója.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Hód-Menza Nonprofit Kft. a
Gazdasági Egyesülettel együttműködve, már fél éve foglalkozik a helyi
beszállítói program kidolgozásán. Céljuk, hogy minél több helyi termelő
bevonásával biztosítsák a közétkeztetést 4200 gyermek, számos időskorú és a
kórházi ellátásban részesülők számára. A következő napoktól minden helyi
termelő, családi gazdálkodó jelentkezését várják, aki szeretne terményét,
termékét értékesíteni a cégnek.

– A Slow Food mozgalom célkitűzéseinek megfelelően
szeretnénk a helyi élelmiszereket, a helyi termékeket, a helyi termelési
eljárásokat, és nem utolsó sorban a helyi termelőket segíteni. Természetesen
nekünk számos logisztikai problémát kell felvállalnunk, azonban úgy gondolom,
ezt az árat érdemes megfizetni. Számunkra azonban fontos, hogy mi is
számíthassunk a partnerre, azaz tudnunk kell, a kistermelő a megbeszélt
mennyiséget és minőséget, a megbeszélt határidőre leszállítja. Ezt cégünk
szerződéshez köti – mondta Kovács Pál, a Hód- Menza Nonprofit Kft. ügyvezető
igazgatója.

Fontos az élelmiszerbiztonság, ezért a Hód-Menza nagy
hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi termelők megfelelően tudják dokumentálni
terményeik minőségét, valamint azt, hogy minden jogszabályi követelménynek
eleget tettek a termelés, előállítás és a beszállítás során. A közelmúltban
módosult közbeszerzési törvénynek köszönhetően a jövőben szinte valamennyi
vásárhelyi kistermelő csatlakozni tud a programhoz.

– Mi elsősorban zöldség– és gyümölcs beszállítókra
számítunk, de más helyi lehetőségeket is figyelembe veszünk. Ha a kistermelő
eldöntötte, hogy mit és mennyit szeretne szállítani, keresse fel a Gazdasági
Egyesület Petőfi utcai irodáját, töltse ki a szükséges formanyomtatványt.
Cégünk egy héten belül felkeresi a kistermelőt és tárgyalunk a lehetőségekről –
tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.

A tapasztalatok azt mutatják, a helyi kistermelői árak
valamivel magasabbak a jelenlegi közbeszerzési áraknál, ám így a jövőben
ízletesebb és egészségesebb ételt fogyaszthatnak a közétkeztetésben részesülő
gyerekek és felnőttek, nem utolsó sorban a helyi családi gazdaságok is komoly megrendelésekhez
jutnak.