Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Előnyben a helyben előállított élelmiszer

A helyben előállított élelmiszerek
termelését, illetve a fiatal gazdák támogatását is szorgalmazza a nemrég
elfogadott nemzeti vidékstratégia. A magyar vidék alkotmányaként emlegetett
dokumentum 2012 és 2020 között határozza meg a legfontosabb célkitűzéseket,
amelyekkel a mezőgazdaságot versenyképessé lehet tenni a jövőben.

Több
mint egyéves társadalmi egyeztetés után született meg a nemzeti vidékstratégia,
amely a mezőgazdaság fejlesztéséről rendelkezik. Ennek a programnak az egyik
legfontosabb része a foglalkoztatás növelése, amely azt jelenti, hogy a jelenlegi
négyszázharmincezerről hétszázezerre emelnék a mezőgazdaságban dolgozók számát.
A stratégia szerint az eredményeknek 2020-ig kell megvalósulnia, de ezen kívül
is még számos célkitűzés került bele a programba.


A helyben előállított élelmiszerek is kiemelt szerepet kapnak a jövőben. Ez
konkrét célok szintjén úgy fogalmazták meg, hogy a gazdák által helyben
előállított élelmiszer termelés arányát 20%-ra kell felemelni – mondta Benkő
Zsolt települési képviselő.

A
helyi termelés, a helyi feldolgozás és értékesítés középpontba helyezésével így
akár meg lehetne duplázni a korábbi tendenciát, hiszen eddig ez csak 7% -ot
tett ki. Mindeközben a fiatal gazdák is kiemelt figyelmet kaphatnak, ugyanis
jelenleg a gazdálkodók több mint 60 % -a 55 év fölötti, ami miatt a szakma
elöregedőben van. A családi támogatásokkal arra ösztönöznék az embereket, hogy
vidéken találják meg boldogulásukat.


Már az idén is négymilliárd forint jelenik meg a fiatal gazdák támogatásra és
jelenlegi 15-20 százalékos részvételüket a mezőgazdaságban szeretnék 30%-a
felemelni – tette hozzá Benkő Zsolt.

A
mezőgazdaság fellendítésére 300 milliárdot különített el a kormány, de a 2014
és 2020 közötti időszakra vonatkozóan folynak az egyeztetések az Európai
Unióval is.