Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elutasította egy szülő térítési díjának megfizetése érdekében benyújtott keresetet a vásárhelyi bír

Elutasította a helyi járásbíróság csütörtökön a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásnak egy időskorúak otthonában gondozott szülő térítési díja megfizetése érdekében a gyermekekkel szemben benyújtott keresetét.

A két alperes, egy testvérpár édesanyjának nyugdíja nem fedezi a társulás által fenntartott Kovács-Kűry Időkorúak Otthonának havi 99 300 forintos térítési díját. A felperes ezért kezdeményezte, hogy a felhalmozott különbözetet, mintegy 168 ezer forintot és az összeg kamatait a gyermekek fizessék meg.

Kadocsa Géza bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a felperes helytállóan hivatkozott az alaptörvény azon rendelkezésére, amely kimondja, a gyermekek felelősséggel viseltetnek szülőik felé. Ez azonban nem jelenti, hogy automatikusan és minden esetben, minden költséget át lehet hárítani a tartásra kötelezhető hozzátartozóra. A konkrét részletszabályokat más jogszabályok határozzák meg: a családjogi törvény alapján a gyermeknek tartási kötelezettsége áll fenn szülőjével szemben.

Az ügyben azonban a szülő nem peres fél. Az idősek otthonát fenntartó társulás és az alperesek között pedig nincs olyan jogviszony, amely alapján a gyermekek kötelezhetőek lennének a térítésidíj-különbözet megfizetésére – hangsúlyozta a bíró. Hozzátette: ilyen például akkor állna fönn, ha egy tartási vagy öröklési szerződést kötő hozzátartozó bízta volna meg az intézmény az idős gondozott ellátásával.

A társulást képviselő Kiss Zoltán ügyvéd az MTI kérdésére elmondta, csak a megbízójával történő konzultációt követően tud nyilatkozni arról, fellebbezést nyújtanak-e be.

Megszakítás