Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Elutasították az Erste hódmezővásárhelyi önkormányzat elleni keresetét

Első fokú, nem jogerős döntésében elutasította a Szegedi Törvényszék az Erste Bank Hungary Zrt.-nek a hódmezővásárhelyi, a mindszenti és a székkutasi önkormányzattal szemben benyújtott keresetét, amelyben 4,6 milliárd forint megfizetését kérte a településektől a vízszolgáltató Zsigmondy Béla zrt. kötvénytartozása miatt – tájékoztatta Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi Zsigmondy Béla Víziközműveket Üzemeltető Zrt. 2006-ban bocsátott ki kötvényt a Raiffeisen Banknál, amelynek segítségével az akkori kisebbségi tulajdonos – Berliner Wasserbetriebe – érdekeltségét vásárolta ki. E kötvényeket 2007 októberében az Erste Bank megvette, majd lejegyezte a vízszolgáltató újonnan kibocsátott, 21,384 millió svájci frank névértékű kötvényét. A Zsigmondy zrt. a kötvénykibocsátásból eredő kötelezettségeinek eleget is tett egészen 2014-ig – közölte a sajtóreferens.

Miután a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján a vízközművagyon a Zsigmondy zrt. szolgáltatási területén lévő önkormányzatok tulajdonába került, az Erste kihátrált a szolgáltató finanszírozásából: felmondta a cég folyószámlahitelét, majd amikor a vállalkozásnak likviditási nehézségei támadtak, előrehozta a kamatfizetési időszakot, valamint követelte a kötvény részleges előtörlesztését – ismertette Göbl Vilmos.

A sajtóreferens elmondta, a pénzintézet lépéseinek hatására a Zsigmondy zrt. gazdasági működése megroppant, ami a – jelenleg is zajló – felszámolási eljárásához vezetett. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig megvonta a cég működési engedélyét, és kijelölte szolgáltatónak az Alföldvíz Zrt.-t.

Az Erste Bank 2013. november 4-én a Szegedi Törvényszékhez fordult, és azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a vízközművek tulajdonjogával együtt a kötvényhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek is átszálltak az önkormányzatokra. A pénzintézet ezért azt kérte, a bíróság kötelezze az önkormányzatokat – az átszállt vízközművagyon értékének arányában – 19,176 millió svájci frank megfizetésére.

A törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében a bank keresetét teljes egészében elutasította – közölte a sajtóreferens.

(MTI)

Megszakítás