Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Emberi sorsokat mesélnek Fodor József művei – kiállítás nyílt Nagybányán

Fodor József munkásságának utolsó 20-25 évéből összeállított festményeiből nyílt kiállítás Nagybányán. Az eseményt Lázár János államtitkár nyitotta meg.

Nagybányán, a magyar festészet ikonikus helyszínén nyílt emlékkiállítása az egyik legvásárhelyibb vásárhelyi festőművésznek, Fodor Józsefnek. A vernisszázson Cătălin Chereches, Nagybánya polgármestere a város nemzetiségi és kulturális sokszínűségét emelte ki. Köszöntőjében a város vezetője elmondta, hogy a híres festőiskola hagyományaira építve kívánják fellendíteni Nagybánya művészeti életét és ennek a törekvésnek egy állomása Fodor József kiállítása. Ludescher István alpolgármester a több mint egy évtizedre visszatekintő testvérvárosi kapcsolatokat méltatta, kiemelve, hogy képzőművészet mellett az oktatási együttműködés is jelentős a két település között. A Nagybányán született Németh László összekötő kapocs az író nevét viselő középiskolák között, amelyek cserekapcsolatai példaértékűek – mondta el a város magyar alpolgármestere.

A tárlatot Lázár János nyitotta meg, aki szerint a kiállított festmények több mint alkotások. Ezek a művek történeteket, emberi sorsokat mesélnek el – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Fodor József a kezével, az ecsetjével mutatja be, hogyan porladt el az a világ, amelybe a művész beleszületett, és ez milyen nyomot hagyott az emberekben – ismertette az alkotások mondanivalóját Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője. A politikus arra biztatta Vásárhely testvérvárosának vezetőit, hogy támogassák a művészeket, mivel ők több mint egyszerű alkotók. A művészek a közösség olyan meghatározó emberei, akiknek jelentős szerepük van annak formálásában – emelte ki Lázár.

A tárlat megnyitóján részt vett a művész özvegye, Zsuzsa asszony is, aki köszönetét fejezte ki, hogy Nagybánya befogadta a kiállítást. Fodor Józsefné elmondta, hogy férjét két alkalommal is meghívta Véső Ágoston, a helyi művészeti kör vezetője a nagybányai művésztelepre, de sajnos nem adatott meg neki a lehetőség, hogy a legrégebbi magyarországi művésztelepen alkothasson.

A Nagybányai Művészeti Múzeumban Fodor József közel harminc alkotását tekinthetik meg Hódmezővásárhely testvérvárosának művészetkedvelői a június végéig látogatható tárlaton.

Megszakítás